Hipertansiyonu olanlar bu gıdalara dikkat

 
Yüksek tansiyon en yaygın görülen hastalıklardan birisidir.

Dünya Sağlık Örgütü, dünyada yaklaşık olarak bir milyar kişinin çeşitli derecelerde yüksek tansiyon belirtileri gösterdiğini bildirmektedir.
         
 Doğal antioksidanların, özellikle damar işlevlerine etkisine bağlı olarak, son yıllarda hipertansiyon ve kalp damar hastalıklarında tedavi edici olarak yaygın olarak kullanılmaktadır.

 Antiokdidanlardan zengin sebze ve meyvelerin, düzenli kullanılmasına bağlı olarak, kan plazmasında antioksidan seviyesi yükselebileceği ve buna bağlı olarak yüksek tansiyon seviyesinde düşme sağlanabildiğini ortaya koyan çalışmalar bulunmaktadır. 
.
  

  Domates ve domates ürünleri: alfa-tokoferol, flavanoidler ve özelikle karotenoitler (beta-karoten) gibi önemli antioksidanlar bakımından zengindir.

Domatesteki en kuvvetli karetonoid likopendir.

Bu bileşenler oksidasyonu önlediği için, platelet kümeleşmesini engelleyerek, kan basıncını düşürdüğü bilinmektedir.

Zencefil: Tropic bölgelerde yetişen bir bitkidir. Kalsiyum, fosfor, demir, B ve C vitamini içerir. 
.
    

    Diyetle beraber alındığında termojenik etkiyi arttırarak zayıflamaya yardımcıdır.

Yapılan çalışmalarda, kan basıncını düşürücü etkisi bulunmuştur.

Vücut yağının azalmasını sağlayarak, yüksek tansiyonu düşürücü etkisi vardır.

Kırmız ve siyah meyveler: Antioksidan maddelerden oldukça zengin oldukları için, oksidatif hasarı ortadan kaldırarak, hücre ve damarlardaki hasarın önüne geçerler.
.
     

  Yabanmersini, mürver, böğürtlen, ahududu, çilek bu gruba girmektedir. 

Kan basıncını düşürücü etkileri vardır.

 Yüksek posa alımı (30-35 gr/gün), hipertansiyonu düşürdüğü yapılan araştırmalarda gösterilmektedir.

Özellikle meyveleri kabuğuyla yemenin (tabiki yiyice yıkdıktan sonra) sağlımız için oldukça yararlı antioksidan içeriği ve yüksek posa içeriği sayesinde kan basıncını düzenlediği bildirilmektedir. 

.
   

       Kafein: Kolalı içecekler, çikolata ve kahvede bulunur. 

Yüksek kafeinin vücudun adrenali salgılanmasına neden olarak tansiyonu yükseltici etkisi bulunmaktadır.

 Sarımsak: İçinde 33 çeşit kükürt bileşği vardır. Aynı zamanda çinko ve C vitamininden de zengindir.

Damar tıkanıklığı önlemesinin yanında, tansiyon düşürücü olarak da bilinmektedir. 

.
   

   Omega 9: Zeytin yağı, avakado, badem, yer fıstığı, pecan fındığı, fındık yağı omega 9 içeren yağlardır.

Oleic asit olarak adlandırdığımız omega 9, damar sertliği riskini düşür ve kan basıncını dengeler.

 Omega 3: Balık (somon, uskumru), semizotu ve yağlı tohumlarda bulunur.

Kan basıncını düşürücü etkisi çalışmalarca kanıtlanmıştır.

Haftada 2 gün balık tüketimi önerilmektedir. 

.
   

 Fiziksel aktivite: Sedanter yaşam süren kişilerde, hipertansiyon gelişme riski, düzenli fiziksel aktivitesi olanlara göre, %20-50 daha fazladır.

Hipertansiyonu önlemek ve korunmak için beslenme alanında yapılması gerekenler: 

Yemegin tadına bile bakmadan elimize tuzluğu almayalım. Tuzsuz ekmek yiyelim.

 Konserve, turs¸udan uzak duralım, özellikle turs¸u çok tuzludur. Salamura besinleri tüketmeyelim 

.
   

   Tuzu azaltılmış¸ peynir yiyelim 
   
Tuzsuz yemek çok tatsız diyorsanız biber, sirke, limon suyu ve değişik bitkilerle yemek tatlandırılabilir. 

Sosların çoğu tuzludur işlenmiş¸ etlerden (sucuk, pastırma, sosis, salam, jambon) kaçınalım

 Galeta unu, kraker, mısır gevregi, patlamıs¸ mısır unutmayınki tuz içerir

 Hazır çorbalar, et suyu tableti genel olarak tuzludur.

.
   

   Tatlı bisküviler de tuz içerir. Mutlaka etiket bilgisine bakılarak gıdaların tuz ve sodium içeriği takip edilmelidir.

Haber Kaynağım :
http://www.cumhuriyet.com.tr/