Sabancı'nın kadın isteği!

 
Yenilenebilir enerjiye daha çok kadın mühendis gerek!

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, yenilenebilir enerji sektöründe çalışan kadın mühendis sayısının yetersiz olduğunu belirterek, kadınların bu alanı seçmesini önerdi.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Boston’da ABD Enerji Bakanlığı ve dünyanın en saygın teknik üniversitelerinden olan Massachusetts Institute of Technology (MIT) tarafından düzenlenen ‘Temiz Enerjide Kadının Rolü’ sempozyumunun açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

Sabancı, konuşmasında yakın gelecekte yaşanacak temiz enerji sorunları ve bunların çözümünde kadının rolü hakkındaki görüşlerini aktardı. Güler Sabancı, konuşmasında şunları kaydetti:

“Temiz enerjinin geleceğe dönük bir tarafı da var. İçinde bulunduğumuz nesil için çözülmesi gereken en önemli sorun, sürdürülebilir bir enerji sistemi oluşturmak.

Ne yazık ki temiz enerji, geçtiğimiz yüzyıl boyunca potansiyelinin altında kullanıldı ve kadınlar da, enerji ile ilişkili kararların dışında bırakıldı.

Bu çerçeveden bakıldığında aslında, temiz enerji ve kadınlar birbirini tamamlıyor. Her ikisi de aynı kaderi paylaşıyor.

Her ikisi de şimdiye kadar global ekonomide potansiyellerinin altında fayda sağladılar. Neyse ki gelecek onlara ait!

Dünya çapında yapılan temiz enerji yatırımları 263 milyar doları buluyor. Bu rakam 2004 yılına kıyasla yüzde 600 oranında daha yüksek.

Uluslararası Enerji Ajansı, önümüzdeki 25 yıl içinde dünyanın elektriğinin yarısının temiz enerji kaynaklarıyla temin edileceğini öngörüyor.

Bu da, 6 trilyon dolara yakın bir yatırım demek oluyor. 2012 yılının sonunda, yaklaşık 5,2 milyon işletme temiz enerji sektörüne bağlandı.

Ancak dünya çapında enerji sektörüne ait işgücü de ağırlıklı olarak erkeklerden oluşuyor.”


Cinsiyetler arası farkın üniversitelerde daha da fazla göze çarptığını belirten Güler Sabancı, sözlerine şöyle devam etti:


“OECD ülkelerinde beşeri bilim ana dallarının neredeyse yüzde seksenini kadınlar oluşturuyor. 

Ancak kadınlar elektrik mühendisliğinde yalnız yüzde 11, fizikte ise yalnız yüzde 20’lik bir orana sahip.

Bunun değişmesi gerektiği açık. 


Gerekli Ar-Ge süreçlerini gerçekleştirebilecek, yüksek eğitimli ve yüksek donanımlı bir bilim kadını ve kadın mühendis ordusuna ihtiyacımız var.

Dünyada, yenilenebilir enerji sektöründe çalışan kadın mühendis sayısı yetersiz. Daha çok kadın mühendislik eğitimini seçmeli.

İnovasyona dayalı bir alanda kadınların eksikliği, sektörün gelişimi açısından olumlu durum değil.

İnovasyonu en iyi destekleyen öğeler çeşitlilik, uzmanlık ve meraktır. İşte burada da kadınlar devreye giriyor.“


Enerjisa’da kadın sayısı artıyor

Enerjİsa’nın yenilenebilir enerji konusunda da lider olacağını söyleyen Güler Sabancı, şöyle konuştu:

“Enerji sektöründe çalışmaları için daha fazla kadın mühendis teşvik ediyoruz ve bu hedefe ulaşmamıza katkı sağlayan kadınların sayısı da giderek artıyor.

Kadınlar, evlerinde, işyerlerinde ve toplumda, değişimin aracılarıdır. Geçtiğimiz dönemde ABD, Herkes için Sürdürülebilir Enerji adında bir program başlattı.

Bu uzun vadeli girişim, kadınlara temiz enerji kaynakları üzerinde erişim ve denetim temin etmeyi hedefliyor.

Nedeniyse basit: Kadınlar temiz enerjinin, iklim değişikliğinin ve sürdürülebilir gelişimin nesiller arası etkilerini oldukça iyi kavrıyor.”

Haber Kaynağım :
http://haber.gazetevatan.com/