Vatikan’ın başını ağrıtan mezar taşındı

De Pedis’in ölümünün ardından, 1990 yılında, dul eşinin bazilikada bir mezar satın almak için Vatikan’a 1 milyar liret (bugünün parasıyla 1 milyon TL’den fazla) teklif ettiği, Vatikan’ın da bu teklifi kabul ettiğine dair belgelerin ortaya çıkmasıyla patlak veren skandalda baskılar sonuç verdi.

Vatikan'ın resmi haber ajansu ANSA'nın bildirdiğine göre, mafya babasının mezarı bugün Roma’da bulunan bir mezarlığa gömülmek üzere St. Apollinare Bazilikası’ndan alındı.

DE PEDIS'İN MEZARI ST. APOLLINARE'DEN ALINDI / FOTO GALERİ

KARDİNALLERİN YANINDA YATTI

De Pedis, 20 yıldan fazla süredir, bazilikada papazların ve kardinallerin yanı başında yatıyordu. Ancak 1983 yılında kaybolan ve kendisinden bir daha haber alınamayan 15 yaşındaki Emanuela Orlandi vakasıyla ilgili soruşturma yeniden başlatılana kadar bu konu kamuoyunun dikkatinden kaçmıştı.

Orlandi’nin De Pedis’in çetesi tarafından öldürüldüğü ve cesedinin mafya babasının yanına gömülü olduğu iddiaları üzerine mezarın yeniden açılması gündeme geldi.

Bu sırada olaylar basına yansımadan birkaç hafta önce mezarın bazilika içindeki mozolesinden alınarak başka bir yere nakledildiği iddia edildi.

De Pedis’in açılan mezarında başka birine ait doku parçaları bulundu. Bu kişinin Orlandi olduğu iddia edildi. Mezardan alınan doku örnekleri DNA testi için adli tıpa gönderildi ancak sonuçlar henüz açıklanmadı.

PARA RESTORASYON İÇİN KULLANILMIŞ

Olay Mayıs ayında patlak verdiğinde dönemin Roma Piskopos Vekili Kardinal Ugo Poletti’nin bu büyük bir meblağ karşısında De Pedis’in bazilikaya gömülmesine izin verdiği açıklandı.

Paranın, Vatikan’ın işlerinde ve bazilikanın restorasyonunda kullanıldığı öne sürüldü.

MEHMET ALİ AĞCA BAĞLANTISI

Emanuela’nın kaybolmasıyla ilgili çok çeşitli teoriler var. Bunlar arasında Vatikan’ın en çok desteklediği teori, Magliana’nın Emanuela’yı Papa İkinci Jean Paul’e 1981 yılında suikast girişiminde bulunan Mehmet Ali Ağca’yla takas etmek için Ağca’nın yandaşlarının isteğiyle kaçırmış olması.

Ancak İtalya’nın en büyük özel bankası Banco Ambrosiano’nun 1982’deki iflasında rol oynadığı iddia edilen Vatikan Bankası’nın eski Başkanı Paul Marcinkus’un suçlu olduğunu öne sürüyor.

Haber Kaynağım :
http://www.hurriyet.com.tr/