Erzurum Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Lütfi Sezen, çiftlerin nişanlılık döneminde birbirlerine gerçek yüzünü göstermediği için evlendikten sonra boşanmaların olduğunu bildirdi.
Yaptığı araştırmalarda Türkiye'de 33 değişik evlenme yöntemi belirleyen ve bu konuda çeşitli yayınlar yapan Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Lütfi Sezen anlaşarak ve tanışarak evlenmenin en ideal yöntem olduğunu bildirdi.
Çiftlerin nişanlılık döneminde birbirlerine gerçek yönlerini tanıtmadığı için yapılan evliliklerin uzun ömürlü olmadığına dikkati çeken Yrd.Doç.Dr. Lütfi Sezen, "Taraflar birbirlerine gerçek yüzünü göstermiyorlar.
Deneyimli, tecrübeli yakınlarının görüşlerini, evlenecekler dikkate almalıdır. Evlilikte birlikle aynı evde yaşamaya başlayan çiftler birbirlerinin gerçek yüzlerini ister istemez görüyor.
Bu yüzden çiftler arasında sürtüşme meydana geliyor ve tartışmalar büyüyor. Daha sonra da boşanıyorlar. Evlenecek olan çiftler birbirlerine gerçek yüzlerini başta göstersinler ki daha sonra hayal kırıklığına uğramasınlar" diye konuştu.
TÜRKİYE'DE 33 ÇEŞİT EVLİLİK VAR
Yrd.Doç. Dr. Lütfi Sezen, daha önce yaptığı bir araştırmaya göre Türkiye'de 33 çeşit evlenme şekli olduğunu, bunların bir çoğunun rıza dışında gerçekleşen ve kadınları mağdur eden birliktelikler olduğunu ortaya çıkardı.
Yrd. Doç. Dr. Sezen'in ortaya çıkardığı ve Türkiyat Araştırmaları Dergisi'nde yayımlanan 33 çeşit evlilik yöntemi şöyle:
1- GÖRÜCÜ USULÜ İLE EVLENME: Evlenecek erkeğin annesi, babası veya diğer yakınları tarafından evlenecek kız belirlenir.
2- KIZ KAÇIRMA: Ailelerin evliliğe karşı çıkması durumunda erkek kızı kaçırarak evlenir.
3- BAŞLIK PARASI KARŞILIĞINDA EVLENME: Anadolu'nun birçok yerinde, evlenecek gencin kız tarafına ödediği para karşılığında yapılan evlilik türüdür.
4- OTURAK ALMA EVLİLİK: Kızın kendi isteğiyle bohçasını alarak oğlan evine gitmesi sonucu ortaya çıkan evliliktir.
5- BAŞ ÖRTÜSÜ KAÇIRMA YOLUYLA EVLİLİK: Hakkari, Van, Ağrı ve Erzurum'un bazı ilçelerinde rastlanan bu evliliğin gerçekleştirilmesinde; kıza ait bir eşyanın kaçırılması, kızı kaçırmakla eş tutulduğundan kızın namusu kirlenmiş sayılır ve evlendirilir.
6- BEŞİK KERTME: Birbirini çok seven eş-dost, komşu veya yakınlar, çocukları henüz beşikte iken, beşiklerine birer kertme (işaret) vurarak kız ve oğlanın haberi olmadan nişanı gerçekleştirir.
7- TAYGELDİ: Eşini kaybetmiş bir kadının ya da boşanmış kadın veya erkeğin çocuklarını da alarak başka bir 'dul'la evlenmesidir.
8- KUMA: Eşi çocuk doğuramayan erkeğin yeniden evlenmesidir.
9- BERDEL: Başlık parası vermemek için hem kızı hem de oğlu bulunan iki ailenin, karşılıklı olarak çocuklarını evlendirmesidir.
10- KEPİR (YABAN DEĞİŞİMİ): Evlenmek isteyen fakat başlık parası ve düğün masraflarını karşılayacak durumu olmayan bekar iki arkadaş, kız kardeşlerini kendi aralarında değiştirirler.
11- ÖLEN KARDEŞİN KARISIYLA EVLENME: Ölen kardeşin karısı, bekar olan erkek kardeşle evlendirilir veya evli olan erkek kardeşin ikinci eşi olması yoluna gidilir.
12- BALDIZLA EVLİLİK: Eşini kaybeden kocanın baldızı ile evlenmesidir.
13- İÇ GÜVEYİ: Erkek çocuğu olmayan, ekonomik durumu iyi bazı aileler, kızı dışarı verme yerine, damadı 'iç güveyi' olarak eve almaktadırlar.
14- YETİM EVLİLİĞİ: Anne ve babası ölmüş, kardeşleri olmayan bir delikanlı veya kızın, ileride kimsesiz kalmaması için yakın akrabalarından biriyle evlendirilmesidir.
15- YAKIN AKRABA EVLİLİĞİ: Mirasın bölünmemesi, yakın akraba ve kardeş çocuklarının yaşlılık döneminde kayınvalide ve kayınpedere daha iyi bakabilecekleri gibi sebeplerle bu evlenme biçimi tercih edilmektedir.
16- OLDU BİTTİ EVLİLİK: Cinsel bir birliktelik yaşayarak evliliğin gerçekleşmesini sağlamak amaçlıdır.
17- PARA KARŞILIĞI EVLENME: İlköğretim çağındaki çocukların okula gönderilmeyerek veya okuldan alınarak para karşılığında evlendirilmesidir.
18- KAN PARASI KARŞILIĞI EVLENME: Doğu ve Güneydoğunun kırsal kesimlerinde, öldürülen kişinin kan bedeli için kız verildiği görülmektedir.
19- ÖÇ ALMA KARŞILIĞI EVLENME: Aralarında kan davası bulunan kimi ailelerin, karşı tarafın onurunu incitip saygınlığını zedelemek amacı ile bu yola başvurdukları görülmektedir.
20- ÇOK EŞLİ EVLİLİK: Daha çok erkek çocuk sahibi olmak, çevreye hükmetmek amacıyla yapılan evliliklerdir.
21- ANLAŞMALI EVLİLİK: Eşlerini kaybetmiş kadın veya erkeklerin yaşlılık döneminde gerçekleştirdikleri bir evlenme biçimidir.
22- HİLELİ EVLİLİK: Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan emekli olan erkeklerin dul olanlarının, maaşlarının öldükten sonra bir yakını tarafından alınması için başvurulan evlilik biçimidir.
23- RASTLANTI EVLİLİĞİ: Rastlantı sonucu, başı sonu düşünülmeden yapılan evliliktir.
24- İLAN YOLUYLA EŞ SEÇME (EVLENME): Son zamanlarda, gazete, dergi, televizyonların teletekst sayfalarına ve internete ilan vererek eş seçme yoluna gidildiği sıkça görülmektedir.
25- TERCİHLİ EVLİLİK: Genellikle anne ve baba, büyük anne, büyük baba gibi aile büyüklerinin onayı ile gerçekleştirilmektedir.
26- YABANCI İLE EVLİLİK: Yurt dışında görev yapan veya 'işçi' olarak çalışanların gerçekleştirdikleri bir evlenme biçimidir.
27- FARKLI MEZHEP EVLİLİĞİ: Birbirini seven farklı mezheplerden kişiler mutlu evlilik yapabilirler.
28- METRES EDİNME: Büyük kentlerde yaşayan eğitimsiz zenginler arasında; refah ve zenginlik göstergesi olarak 'metres edinme' modası görülmektedir.
29- MUTA EVLİLİĞİ: Geçici bir süre için yapılan evliliktir.
30- DIŞ GÜVEYİ EVLİLİĞİ: Başka ülkelerden kadınların Türkiye'den biriyle evlenmesi durumudur.
31- DUL EVLİLİĞİ: Karısından boşanmış veya karısı ölmüş bir erkeğin, yine kocasından boşanmış veya kocası ölmüş bir dul kadınla evlenmesidir.
32- TANIŞIP ANLAŞARAK EVLENME: Kız ve erkek belli bir süre arkadaşlık yaparak birbirlerini iyice tanıdıktan sonra gerçekleştirdikleri evlenme biçimidir.
33- TELEVİZYON EVLİLİĞİ: Bazı televizyon kanallarınca yürütülen reyting amaçlı bir evlenme biçimidir.
Haber Kaynağım :
Doğan Haber Ajansı yurt içi haber bülteninden alınmıştır.
http://www.haberler.com/