Konutunuzu evlenmeden önce alırsanız yeni eşiniz ortak olamaz!


2002'de değişen Medeni Kanun hükümleri ki bugün mahkemelerde yıllarca süren davalarda bu mesele çözülmeye çalışılıyor.
.
Dul ve bir çocuklu bir beyle evlenmek üzereyim. Evlendikten sonraki tarihlere denk gelecek bir zamanda da bir daire alma ihtimalim var. 

Evlendikten sonra eşimin ve benim alacağım bu mallar üzerinde boşanma veya ölüm halinde nasıl bir paylaşım söz konusu olur? Çocuğum olursa durum değişir mi? R.K.

Okuyucumun sorusu kısa ama çok kapsamlı. Bu sorunun nedeni 2002'de değişen Medeni Kanun hükümleri ki bugün mahkemelerde yıllarca süren davalarda bu mesele çözülmeye çalışılıyor. Bir aile içindeki ilişkiler çok karmaşıktır ve yazılı belgeyle ispatı mümkün değildir. 

Çünkü karı koca arasındaki ilişki kapalı kapılar ardında olur ve yazılı belgeye yansımaz. Üstelik mahkemede yapılan hesaplar son derece karışık. Bu nedenle de davalar sürüp gidiyor. Önce şunu söyleyeyim. 
.
Okuyucumun evlendikten sonra daire satın alması halinde bu edinilmiş maldır ve edinilmiş mallara katılma rejimine (sistemine) tabidir. 

Yani ölüm veya boşanma anında diğer eş önce bu maldan parasal olarak pay isteyebilecektir.

Bu ne demek? Şöyle: Boşanma veya ölüm halinde sağ kalan eş edinilmiş mallara katılma prosedürü işletecek ise bunu mahkemeden talep edecek. 

Mahkeme eşlerin evlilik birliği içinde edindikleri malların listesini yapacak. Hangi eş daha fazla mal edinmişse, onun edindiği fazlalık maddi olarak, yani parasal değeri olarak belirlenecek. 

Çıkan rakam ikiye bölünecek ve diğer eşe bu paranın ödenmesine karar verilecek. Sistem bu. Şayet eşler eşit değerde mal edinmişse mesele yok. Biri diğerinden fazla edinmişse bir para borcu söz konusu. 

Ancak dediğim gibi aile içindeki olaylar kapalı kapılar ardında olduğu için kimin kime ne kadar para verdiği, aldığı mala ne katkı yaptığı, alınan eşya bölüşmeye tabi mallardan mı değil mi tartışması yıllarca sürebilmektedir. Buradaki hata kanunun düzenlenmesindedir. 

Böyle karmaşık bir sistemin mantığı da yoktur. Sizin için bir yol daha düşünülebilir. Müstakbel eşinizle anlaşın, peşin peşin mal ayrılığı sistemini kabul edin daha rahat edeceğinizi umuyorum. 

Veya bu karışık hesaba girmemek için imkanınız varsa daireyi evlenmeden önce alın, bu durumda daire hesaba katılmaz. Sizin de çocuğunuz olması durumunda yukarıda anlattıklarımda bir değişiklik olmayacak. 

Çünkü anlattıklarım miras payları ile ilgili değil. Bu hesaplamadan sonra kalanlar miras paylaşımına girecek. Bu durumda da mirasçı eşiniz ve çocuğunuz olacak. 

Biliyorum aklınız karıştı ama bu anlattığım evlilik sisteminin en basit anlatım şekli. Aslında işler daha da karışık, birtakım formüller falan da var ama ben bunlara girmedim. Girersem kitap yazmam lazım.

Haber Kaynağım :
Posta Gazetesi muhabiri Tamer Heper makalesi