ABD bunu konuşuyor: 'Dullar vergisi'


ABD’de eşlerini savaşta kaybeden on binlerce dul kadın, eşlerinin anısına saygısızlık olarak gördükleri bir duruma tepki gösteriyor: Dul kadınların, eşlerinden kendilerine kalan sigorta mirasını alabilmeleri için bir başka erkekle evlenmeleri gerekiyor.


Dahası kadınların bu evliliği 57 ya da üstü bir yaşta yapmaları gerekiyor. Daha erken bir yaşta yeniden evlenenler ya da hiç evlenmeyenler hak ettikleri halde mirası alamıyor.

Bu sıkıntının altında “dullar vergisi” olarak bilinen bir uygulama yatıyor. Buna göre eşini göreviyle ilgili bir ölüm sonucu yitiren dul eşler aynı anda hem hayatta kalanlara verilen nafakaları hem de eşinin Savunma Bakanlığı emeklilik fonunda biriktirdiği sigorta primlerini alamıyor. Aylık nafakalar sigorta kasasındaki toplamdan düşülüyor.

Kongre üyeleri daha önce 55 bin dulu etkileyen bu yasayı değiştirme sözü verdi ancak yeni yasalar sistemi daha karmaşık hale getirip birçok kişiyi daha da kızdırmaktan başka işe yaramadı.

Peki yeniden evlenmenin konuyla ne ilgisi var? Göründüğü kadarıyla aslında pek ilgisi yok. Bu evlilik maddesi yeniden evlenen dulların nafakalarını koruyabilmeleri için çıkarılan bir ek maddenin parçası. Kongre’nin elinde bütün dulların sorununu çözebilecek kadar para olmadığı için, yardım ödemeleri sadece bu grupla sınırlandı. Sonuç tam bir karmaşa oldu.

"ZATEN HAYATIMIN AŞKIYLA EVLENDİM"
38 yıllık eşini 2002 yılında kaybeden Oklahomalı üç çocuk annesi Nichole Haycock, “Bırakın evlenmeyi, ben yeniden birileriyle görüşmeyi bile düşünmedim. Zaten hayatımın aşkıyla evlenmiştim. Neden yeniden evlenmem gerekiyor ki?” dedi.

Dahası sistemde 57 yaşından sonda yeniden evlenen kadınları bile memnun etmeyen bir durum var. Savaşta hayatlarını kaybeden askerlerin sigortadan yararlanamayan eşleri için hükümet eşlerinin poliçeler için ödediği primlerin ödenmesi seçeneğini denedi.

Ancak bir kadın 57 ya da daha büyük bir yaşta evlenir ve sigortanın tamamını almaya hak kazanırsa bu sefer de kendisine ödenen primleri yeniden devlete ödemek zorunda kalıyor.

Eşi Vietnam’da savaşan ve Hava Kuvvetlerinde geçirdiği 30 yıldan sonra hayatını kaybeden 74 yaşındaki Freda Schroeppel Green ise geçen yıl evlendikten sonda devletin kendisine 41 bin dolarlık bir fatura kesmesine şaşırdığını anlattı.

Eşi 2003’te öldükten sonra sigortanın tamamını alamadığı için kendisine bu meblağ ödenen Green, “Ben hiçbir şey anlamıyorum. Madem geri isteyeceklerdi, neden ilk önce eşimin ödediği primleri bana ödediler?” dedi

SENATÖRLER KONUYU YENİDEN KONGRE'YE TAŞIDI
Geçtiğimiz hafta bu yasanın değiştirilmesi için bir teklif götüren Senatör Bill Nelson ve 10 arkadaşı da bu uygulamanın mantıksız olduğunu düşünüyor. Nelson yaptığı açıklamada, “Ordu için doğru şeyi yapmak ve verilen sözleri tutmak her zaman için önemli olmuştur.
Askerlerin aldığı bu poliçelerin amacı, onlar öldükten sonra eşlerinin güvenliğini sağlamaktı. Böylece sadece devlet sözünü tutmamış olmuyor. Aynı zamanda hayatta kalanlara faturalar göndererek kabul edilemez bir iş yapıyor” dedi.

55 bin dul arasında Green gibi yaklaşık 700 kişi şanslılar olarak görülüyor, çünkü 57 yaşından sonra evlendikleri için sigorta ödemeleri nafakalarından düşülmüyor. Ayda yaklaşık 1,000 dolar kaybeden diğerleri yıllardır kazanılmış hakları için Kongre’de mücadele ediyor.

EKONOMİYE 6.7 MİLYAR DOLAR YÜK DEMEK
Dulların bu paranın tamamını alması durumunda bu değişiklik 10 yıl gibi bir süre içinde ABD ekonomisine 6.7 milyar dolarlık bir ek maliyet anlamına geliyor.

Savunma Bakanlığı dana önce her iki ödemenin de aynı zamanda yapılacağıyla ilgili bir beklentinin hiçbir zaman olmadığını söyledi.

Bakanlık müsteşarı Clifford Stanley geçen yıl Kongre’ye uygulamanın değiştirilmesinin sistemde eşitsizliğe yol açacağını söyledi.

Ancak asker eşleri bu konuda farklı düşünüyor. Dul asker eşlerinin büyük bir çoğunluğu emeklilik maaşlarının ortalama yüzde 6.5’ini sigortaya veriyor. Kadınlar, eşlerinin kendilerinin bu sigortadan fayda sağlayacağımızı düşünerek böyle bir adım attıklarını belirtiyor.

Asker eşlerinin haklarını Kongre’de savunan “Altın Yıldız Eşleri” grubunun başkanı Vivianne Wersel, “Trenin devrileceğini kimse öngöremedi. Hiçbir fikirleri yoktu. Eşlerinin alacaklarını düşündüğü şeyi almayacaklarını ölene kadar tahmin edemediler” dedi.

Associated Press'in "PROMISES, PROMISES: 'Widows' tax' lingers" başlıklı haberinden derlenmiştir.

Haber Kaynağım :
http://www.hurriyet.com.tr/