Türkiye istemezse çocuk parası kesilemez

Hollanda'da azınlık hükümetinin yurtdışındaki çocuklar için yapılan ödemelerde kısıtlamaya gidilmesi yönündeki kararına tepkiler sürüyor.

Türkiye istemezse çocuk parası kesilemez
HOLLANDA’da aşırı sağcı PVV’nin (Özgürlük Partisi) dolaylı ortak olduğu VVD (Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi)-CDA (Hıristiyan Demokratlar) azınlık hükümetinin, AB dışına gönderilen çocuk paralarının durdurulması, ayrıca dul ve yetim maaşlarında ikamet edilen ülkenin esas alınması yönünde başlattığı çalışmaya tepkiler sürüyor.

Hollanda hükümeti, ilk etapta 2012 yılından itibaren AB dışındaki çocuklar için yapılan ödemelerde, çocuklu ailelerin alım gücünün korunması için yapılan ek yardımlarda, dul ve yetim maaşı ile kısmi emeklilik ödeneklerinde yaşanılan ülkenin standartlarının esas alınmasını istiyor.

1 Ocak 2014 tarihinden itibaren de AB dışındaki çocuklar için yapılan ödemeler ile çocuklu ailelerin alım gücünün korunması için gelirlerine göre yapılan ek yardımların ise tamamen durdurulması planlanıyor.

BU KARAR SÖZLEŞMEYE AYKIRI
Yurtdışındaki çocuklar için yapılan ödemelerde kısıtlamaya gidilemeyeceğini belirten avukat Ali Durmuş, planların özellikle Türkiye-Hollanda arasındaki Sosyal Güvenlik Anlaşmasına aykırı olduğunu ifade ederek, “Bu anlaşmanın 33. Maddesi çocuk paraları konusunda Türk işçilerinin eşit muamele görmelerini öngörmekte.

Ayrıca Hollanda ve Türkiye’nin taraf olduğu Avrupa Konseyi bünyesinde imzalanan 1972 tarihli Avrupa Sosyal Güvenlik Anlaşmasının 59. Maddesi de açık ve net şekilde Türkiye’deki çocuklara ödenen çocuk paralarının Hollanda’da ikamet eden çocuklar için yapılan ödemeler seviyesinde olmasını öngörmektedir” dedi.

Atılmak istenen adımın Ortaklık Konseyi’nin 1/80 ve 3/80 nolu kararlarına da aykırı olduğunu anımsatan Durmuş, bu kararların Türklerin AB vatandaşları ile çalışma ve sosyal güvenlik alanlarında eşit muamele görmelerini öngördüğüne dikkat çekti.

Avukat Ali Durmuş, “Eşit muamelenin yanı sıra Türk vatandaşlarının hakkı 1 Ocak 1973 tarihinden sonra kısıtlanamaz ve kötüleştirilemez. Sonuç itibariyle Hollanda hükümetinin bu planları hukuka aykırıdır” dedi.

2011 ŞUBAT AYINDA GÜNDEME GELECEK

Hollanda Dışişleri Bakanı Rosenthal’ın Şubat ayında Türkiye’ye yapacağı ziyaret sırasında AB-Türkiye arasındaki Ortaklık Anlaşması’nın değiştirilmesi konusunu gündeme getirme olasılığının bulunduğunu belirten Ali Durmuş, “Ziyarette bu konular gündeme gelebilir, ancak Türkiye Cumhuriyeti istemedikten sonra AB ile imzalanan anlaşmaların bir tek harfi bile değiştirilemez" diye konuştu.

Haber Kaynağım :
Hürriyet Gazetesi yazarı Ünal ÖZTÜRK makalesidir.
http://www.hurriyet.de/