Basın Konseyi'nin dayak yiyen Ece Erken kararı

Sunucu Ece Erken'in hakkında çıkan haber ve yazılardan dolayı başvurduğu Basın Konseyi, bir gazete ve yazarına uyarıda bulunurken, başka bir gazete ile iki muhabir hakkında yapılan şikayeti ise yersiz buldu...

7 Temmuz 2010 tarihinde toplanan Basın Konseyi Yüksek Kurulu, Sabah Gazetesi Günaydın eki ve Sabah Gazetesi Günaydın eki yazarı Bülent Cankurt'un uyarılmasına, Takvim Gazetesi, Takvim Gazetesi muhabiri Aydın Hamza ve Sabah Gazetesi Günaydın eki muhabiri Yüksel Yavuz hakkındaki şikayetin ise yersizliğine karar verdi.

15 Nisan 2010 tarihinde "İhanetin adresi Facebook" başlığıyla ve Aydın Hamza imzasıyla Takvim Gazetesi Saklambaç Ekinde; 19 Nisan 2010 tarihinde "Şamdan da ECE kavgası!", 21 Nisan 2010 tarihinde "Dedikoducuların kurbanı olmuşlar" başlıklarıyla ve Bülent Cankurt imzasıyla Sabah Gazetesi Günaydın Ekinde ve 10 Mayıs 2010 tarihinde "Gecelerde olay var, İlişki durumu karmaşık" başlığıyla ve Yüksel Yavuz imzasıyla Sabah Gazetesi Günaydın Ekinde yayımlanan haberlerle ilgili olarak Ece Erken tarafından yapılan şikayetleri görüşen Basın Konseyi Yüksek Kurulu şu kararı verdi:

"Şikayet konusu yayınların tümünün içeriği, Ece Erkenin yaşadığı ileri sürülen ilişkiler ile bağlantılıdır. Ece Erken Türkiye çapında tanınan bir sunucudur ve düzenli olarak televizyon programı yapmaktadır. Bu kapsamda Ece Erkenin toplumsal bir figür olarak değerlendirilmesi ve özel yaşamına ilişkin yayınlar bakımından ifade özgürlüğünün, toplumsal figür olmayan kişilerin yaşamlarına ilişkin yayınlara nazaran daha geniş yorumlanması gerekeceğine karar verilmiştir.

Ece Erken vekili tarafından yapılan başvuru ve Sabah Gazetesine gönderilen düzeltme ve cevap metinleri incelendiğinde; yayınlardaki olguların doğrudan yalanlanmadığı, yayınlarda yer alan bilgilere ilişkin çeşitli görüşler ileri sürüldüğü ve yayınların Ece Erken'in haklarını ihlal iddialarını içerdiği görülmüştür.


Yayınların toplumsal bir figürün yaşamına ilişkin çeşitli detayları içermesi ve Konseye sunulan bilgi ve belgeler doğrultusunda - gerçekleri yansıttığı kanaatinin oluşması dolayısıyla Basın Meslek İlkelerinin "Kişilerin özel yaşamı, kamu çıkarlarının gerektirdiği durumlar dışında, yayın konusu olamaz" şeklindeki beşinci maddesinin ihlal edilmediğine kanaat getirilmiştir.

Sabah Gazetesi Günaydın Ekinde Bülent Cankurt imzasıyla yayınlanan yazıların ilkinde Ece Erkenin boşanmasının ardından çok kısa bir süre içinde iki ilişki yaşadığı ve bu iki kişinin Ece Erken yüzünden kavga ettiği belirtilmektedir. Yazar düzeltme ve özür niteliğinde olduğunu belirttiği ikinci yazısında kavgaya ilişkin olarak yazdıklarının gerçeği yansıtmadığını belirtmiştir.

Bülent Cankurtun yazılarında geçen "taze dul", "maharetini merak ettim" gibi ifadelerin, yazıların bütünü içindeki yerleri ve kullanılış şekilleri dikkate alındığında, Ece Erkeni küçük düşürebilecek nitelikte olduğu kanaatine varılmıştır.

Bülent Cankurt ilk yazısındaki bilgi hatasını düzeltmişse de, Ece Erken hakkında kullandığı ifadeler ve onun kişilik haklarına yaptığı saldırıyı düzeltmeye yönelik hiçbir girişimde bulunmamış ve böylece Basın Meslek İlkelerinin "Kişileri ve kuruluşları, eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez" şeklindeki dördüncü maddesini ihlal etmiştir.

Yazıların Sabah Gazetesinin Günaydın Ekinde yayınlanması sebebiyle Sabah Gazetesinin de Basın Meslek İlkelerinin dördüncü maddesini ihlal ettiğine karar verilmiştir.

Sabah Gazetesine iki kez noter kanalıyla düzeltme ve cevap metni gönderildiği tespit edilmiştir. Metinlerin içeriğinden, yayınlara ilişkin beyanlarda bulunulmak istendiği ve bu suretle cevap hakkının iyi niyetli olarak kullanılmaya çalışıldığı anlaşılmıştır.

Düzeltme ve cevap metinlerinin yayınlanmadığı ve bu sebeple Ece Erkenin mahkemeye başvurmak zorunda kaldığı tespit edilmiştir. Bu sebeple Sabah Gazetesinin Basın Meslek İlkelerinin "Basın organları, yanlış yayınlardan kaynaklanan cevap ve tekzip hakkına saygı duyarlar" şeklindeki on altıncı maddesini ihlal ettiği saptanmıştır.

15 Nisan 2010 tarihinde "İhanetin adresi Facebook" başlığıyla ve Aydın Hamza imzasıyla Takvim Gazetesi Saklambaç Ekinde ve 10 Mayıs 2010 tarihinde "Gecelerde olay var, İlişki durumu karmaşık" başlığıyla ve Yüksel Yavuz imzasıyla Sabah Gazetesi Günaydın Ekinde yayınlanan yazıların Ece Erkeni küçük düşürecek ifadeler içermedikleri ve -yukarıda açıklanan sebeplerle- kendisinin özel yaşamına ifade özgürlüğü sınırlarını aşacak bir müdehale teşkil etmedikleri saptanmıştır.


Bu sebeplerle söz konusu yayınlarla Basın Meslek İlkelerinin ihlal edilmediğine karar verilmiştir.

Yukarıda açıklanan sebeplerle Basın Meslek İlkelerinin dördüncü maddesini ihlal etmesi sebebiyle Bülent Cankurtun ve dört ve on altıncı maddelerini ihlal etmesi sebebiyle Sabah Gazetesi Günaydın Ekinin "uyarılmalarına" oy çokluğuyla karar verilmiştir.

Basın Meslek İlkelerini ihlal etmedikleri tespit edilen Aydın Hamza, Takvim Gazetesi ve Yüksel Yavuz hakkındaki şikayetlerin "yersizliğine" karar verilmiştir."

Haber Kaynağım :
http://www.pressturk.com/