Hamileyken bunları yapmayın

      Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Aydan Asyalı Biri, erken ve ileri haftalarda kanama, amnion sıvısının erken gelmesi (zarların doğumdan önce yırtılması), bebeğin sıvısının az ya çok olması gibi sorunların yol açtığı riskli gebeliklerin, anne ve bebek için kalıcı bir hastalığa, hatta ölüme neden olabileceğini belirtti.

Yaptığı açıklamada, gebelik, gebeliğin seyri, doğum ve doğum sonrası dönemde, anne ya da bebeğin beklenenden daha fazla sorunla karşılaşma durumunun “riskli gebelik” olarak kabul edildiğini söyledi.

Bu risklere, annenin önceden var olan sorunlarının, kötü gebelik öykülerinin ya da gebelik sırasında ortaya çıkan sorunların neden olduğunu bildiren
Aydan Asyalı, şöyle konuştu:
.
     

       “Annenin önceden var olan hastalıkları (kalp hastalıkları, diyabet, tansiyon, böbrek hastalıkları vb), geçirdiği ameliyatlar(kalp ameliyatı, transplantasyon vb) kullandığı ilaçlar ve benzeri sorunlar nedeniyle gebe kalmadan önceki süreçte zaten anne ve bebekli ilgili riskli bir durumun olduğu biliniyor olabilir.

Yine anne adayının önceki gebeliklerinin öyküsü (düşükler, erken doğum, ölü doğum, vb) nedeniyle riskli bir gebelik olarak kabul edilir. 

.
      

     Başlangıçta normal başlayan bir gebeliğin seyri sırasında da bebekte (anormal ultrason bulguları, testlerde anormalik, down sendromu tarama testlerinde yüksek risk ortaya çıkması) ya da annede (tansiyon yükselmesi, gebelik şekeri vb) tespit edilen bir sorunda gebeliğin seyrini ve risk durumunu değiştirebilir.

Gebeliğin başından beri riskli olması ya da gebeliğin seyri sırasında oluşan sorunlar nedeniyle risk taşıması durumda sorunla başa çıkabilecek en uygun hekime, kliniğe başvurulması anne ve bebek açısından iyi sonuçlar alınması açısından önemlidir.”


YÜKSEK RİSK YARATAN DURUMLAR

Aydan
Asyalı, yüksek risk yaratan durumları da şöyle sıraladı:
.
     

      - Dahili ya da cerrahi hastalığı nedeniyle riskli gebeler: 

Kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, diyabet (şeker hastalığı), tiroid hastalıkları (hipotiroidi, hipertiroidi), diğer endokrin hastalıklar, önceki gebelikte preeklampsi, böbrek hastalıkları (böbrek transplantasyonu geçirmiş gebeler vd.), sindirim sistemi hastalıkları (kolitis ülseroza gibi kronik barsak hastalıkları vs),enfeksiyon hastalıkları, LUPUS, FMF, MS gibi nörolojik ve otoimmün hastalıklar, astım ve benzeri kronik akciğer hastalıkları, kronik karaciğer hastalıkları.

- Kötü gebelik öyküsü: 

Düşükler, ölü doğum, tekrarlayan erken gebelik kaybı, erken doğum öyküsü, sakat doğum öyküsü, zor doğum öyküsü.
.
    

     - Mevcut gebeliğinde riski olanlar: 

Erken haftalarda kanama (düşük tehlikesi), ileri gebelik haftalarında kanama (erken doğum tehlikesi, plasentanın sorunları), amnion sıvısının erken gelmesi (zarların doğumdan önce yırtılması), bebeğin sıvısının az olması, bebeğin sıvısının çok olması, plasenta yapışma sorunları, bebeğin normalden az gelişmesi, bebeğin normal fazla gelişmesi, çoğul gebelikler (ikiz, üçüz ve üçüz üssü gebelikler), gebeliğin tetiklediği hipertansiyon (preeklampsi, eklampsi), gebelik şekeri.
.
    

    - Mevcut gebeliğinde yapılan tarama testlerinde yüksek risk tespit edilmiş gebeler: 

Down sendromu taraması için yapılan ikili - üçlü - dörtlü testlerde yüksek risk tespit edilmesi, anormal kan AFP (Alfa Fetoprotein) değeri, annede enfeksiyon için yapılan tarama testlerinde (toksoplazma, rubella v.b) anormal sonuç çıkan gebeler.
.
    

   - Mevcut gebelikte ultrasonografide sorun tespit edilen gebeler: 

Bebekle ilgili yapısal kusurlar; baş - omurilik, kalp, böbrek, iskelet vb anomaliler, bebeğin gelişimi ile ilgili anormallikler; beklenenden az gelişimi, aşırı fetal büyüme; amnion sıvısının az ya da çok olması.

Haber Kaynağım :
http://www.odatv.com/