'Kadınların Davos'u' olarak da bilinen Kadınlar Forumu'nun katılımcıları, Avrupa Parlamentosu temsilcilerine cinsiyetler arasındaki uçurumu kapatmak için daha radikal çözümler gerektiğini söyledi.
İş, siyaset ve akademi dünyasından önde gelen kadınlar, bir dizi tartışma gerçekleştirmek için 29 Ocak'ta Brüksel'deydi.
Avrupa'daki araştırmalar istihdam piyasasına cinsiyetlerin eşit düzeyde katılımının, GSYİH'da yüzde 15-45 arasında artış getirebileceğini işaret etse de, cinsiyetler arasında tam eşitlik için kadınların önünde halen ciddi engeller bulunuyor.
'Kriz olunca kadınlara başvuruyoruz'
Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Isabelle Durant, 'hareketli ve giderek daha karmaşık hale gelen bir istihdam piyasasında çok disiplinli yönetim' konusundaki üstünlüklerine rağmen, kadınlarda kendi şirketini kurma konusundaki özgüven eksikliğinin önemli bir sorun teşkil ettiğini söyledi.
'İşler kötüye gittiğinde kadınlara başvururuz' diyen Durant, kadınlara da daha fazla rol alma bulundu.
Durant'ın sözleri, pek çok katılımcının konuşmasında da yankı buldu. Katılımcılar arasında, 'Belçika'nın dijital sektör öncüsü', bilişim şirketi Bull'un CEO'su Saskia Van Uffelen de yer alıyor.
Beş çocuk annesi Van Uffelen, eşinin kendisine büyük destek verdiğini ve kariyeri boyunca açık fikirli insanlarla çalışma şansına sahip olduğunu söyledi.
Erkeklerin ağır bastığı bir sektörde çalışan Van Uffelen, 'Öncelikle yapabileceklerimiz konusunda özgüven yaratmalıyız' dedi.
Van Uffelen'a göre yeni bir ekonomik modelin yaratılması ve bu modelde herkesin potansiyelinden en iyi şekilde yararlanılabilmesi gerekiyor.
Bu doğrultuda, kadınların da yeteneklerini erkekler kadar kullanabilecekleri bir ortam yaratmak için yeni kurallar ve düzenlemeler oluşturulması gerekiyor.
Kadınların en iyi performans gösterdiği yaratıcılık alanları arasında dijital ve inovatif çalışma alanları gösteriliyor.
Katılımcılar, kadınların aynı zamanda işgücünü organize etme konusunda yeni yollar bulmada ve geleneksel, hiyerarşik yapıları kırmada iyi olduklarını söyledi.
Uluslararası Kalkınma Hukuku Örgütü Genel Direktörü Irene Khan, 'Cinsiyetler arasındaki uçurumu iktisadi yasalar aracılığıyla kapatmamak israf olur ve Avrupa'da ekonomik iyileşmeyi de tehlikeye atar' dedi.
Kotalarda fikir birliği
Katılımcılar, cinsiyetler arasındaki uçurumun kapatılması için proaktif hareket edilmesi gerektiğini söyledi.
Van Uffelen, başta dijital alandaki yetenekler olmak üzere eğitime yatırım yapmanın büyük önem taşıdığını söyledi ve 'gelecek nesillerin kendisini korkuttuğunu da' ekledi.
Van Uffelen, 'Eğitim sistemiyle gerçek arasında büyük bir uçurum var, dijital yeteneklere sahip genç insanlar yetiştirmeliyiz' dedi.
Ancak Van Uffelen, Avrupa ülkelerindeki diğer yapısal sorunların da altını çizdi.
Van Uffelen'ın görüşüne göre işverenler açısından daha esnek kurallar getirerek işe alımları teşvik etmek, cinsiyetler arasında eşitlik için kilit öneme sahip: 'İşe alımlara yönelik önlemlerle çalışan kadın sayısı artacaktır.'
Van Uffelen aynı zamanda Avrupa'da hakim olan, iflasın 'utanç' haline getirilerek 'büyük başarıların' önüne geçildiği bir 'kültürel' anlayışa da işaret etti.
'Avrupa'da iflas etmek skandal demektir. Başarısız olanları bir kenara itmek ekonomiye ve kadın girişimcilere zarar veriyor' diyen Van Uffelen, 'hata yapmaya izin verecek somut önlemler alınması' çağrısında bulundu.
Avrupa Parlamentosu'nun Kadın Hakları Komitesi üyesi Silvana Koch-Mehrin'e göre her ne kadar AB'nin, istihdam politikaları konusunda yasama yetkisi bulunmuyor ve bu alan tamamen üye ülkelere bırakılmış olsa da, 'zihniyetleri değiştirmek için' yapılabilecek şeyler mevcut.
Kadın kotaları
Bu önlemlerden biri de Avrupa Komisyonu'nun, 'Yönetim Kurullarında Kadınlar' teklifi.
Avrupa Parlamentosu'nun güçlü destek verdiği bu teklif, büyük şirketlerin icracı olmayan yönetim kurulu üyelerinin yüzde 40'ının kadınlardan oluşmasını şart koşuyor.
Avrupa'da tartışma yaratan bu fikri destekleyen Koch-Mehrin,
'Sembolik bir önlem olsa da önemli. İyi bir yasa. İnsanların canını sıkıyor; bu da somut alanlara dokunduğu anlamına geliyor. Buradan yola çıkarak farklı fikirler geliştirebilirsiniz' dedi.
Katılımcıların, 'bu önlemle, kadınlar yalnızca kadın oldukları için mi işe alınacaklar' sorusuna ortak yanıtı ise 'hayır'.
Katılımcılar, 'tüm erkeklerin işlerinde çok başarılı oldukları için işe alınmadığını' ve 'kadınların, yalnızca kadın oldukları için engellenmemesi gerektiğini' söyledi.
Kadınlar Forumu CEO'su Jacqueline Franjou, 'Kadınlar hakları olan yeri alabilmeli. Kadınların seslerinin duyulmasına ve kadın yeteneklerin sahaya çıkmasına ihtiyacımız var' dedi.
Katılımcılar, kadınların hakları olan yerleri alabilmeleri için kotalar getirilmesi eğer kaçınılmazsa, bunlara da başvurulması gerektiğini söyledi.
Serbest ticaret müzakereleri
Avrupa'da büyüme ve rekabet gücü, toparlanmada zayıf sinyaller verirken, ekonomiyi tekrar rayına sokmak için ticari engellerin kaldırılmasının da cinsiyetlerin önündeki engelleri kaldırmak kadar önemli olduğu vurgulandı.
Bununla birlikte öne sürülen yöntemlerde farklılıklar söz konusu. Avrupa Parlamentosu'nun Alman liberal üyesi Koch-Mehrin, Avrupa ekonomisine ivme kazandırmanın yolunun hem 'içerideki ticari engellerin kaldırılması ve herkesle serbest ticaret ortamı yaratılmasından', hem de Avrupa'da yaşlanan nüfusun getirdiği zorlukların üstesinden kadınları da istihdam piyasasına tam olarak dahil etmekten geçtiğini söyledi.
ABD Ticaret Odası'nın AB Ticaret Komitesi Başkan Yardımcısı Sharon Leclercq-Spooner da, iç pazarın, görüşmeleri süren Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'na (TTIP) yönelik 'yaklaşım değişikliğiyle' tamamlanması gerektiğini söyledi.
Leclercq-Spooner'a göre 'mevzuattaki ufak tefek pürüzlerden kurtulmak', müzakerelerin, 'güvenlik kaygılarından ziyade kültürel tercihler' olarak tanımladığı gıda güvenliği konularında dahi ilerlemesini sağlayacak.
Bununla birlikte Koch-Mehrin, müzakerelerdeki gıda konularında kadınların 'en katı' ve 'en duygusal' kesim olduğunu belirtti ve 'GDO'larla ilgili büyük gürültü kopuyor.
Uzlaşmak için kısıtlı bir alan var ve masada daha çok kadın olması uzlaşmayı daha da zor hale getirecek' dedi.
Haber Kaynağım :
http://www.euractiv.com.tr/