Kadın komandolar tecavüze karşı devriyede

Dünya gündemine son dönemde sıklıkla 'kadınların toplu tecavüze uğraması ve öldürülmesi' ile gelen Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de bu olayların önüne geçmek için çare 'kadın komandolar'da aranacak.

Kamuoyunun yoğun tepkisi ve alınan tüm önlemlere karşın tecavüz ve cinsel taciz suçlarının önünün alınamaması ve Yeni Delhi’nin giderek daha sıklıkla ‘Hindistan’ın tecavüz başkenti’ olarak anılması üzerine harekete geçen Yeni Delhi eyaletinin Kadın ve Çocuk Sağlığı Bakanı Rakhi Birla, sokaklarda devriye gezecek bir ‘gönüllü kadın komandolar’ birimi kurmayı planlıyor.

Sokaklarda gece devriyeye çıkması öngörülen kadın komandolara, eski eski ordu mensupları ve dövüş sanatları uzmanları tarafından eğitim verilmesi düşünülüyor.

Birla’nın planları arasında ‘çekçek olarak bilinen taşıma araçlarını kullanacak 5 bin kadın sürücünün işe alınması’ da var.

Birla, “Sistemimizde pek çok eksiklikler var. Toplu taşımayı kadınlar için geceleri daha güvenli hale getirmek amacıyla önlemler almamız gerekli. Buna tamamen kadınlardan oluşacak bir komando gücü kurarak başlıyoruz” dedi.

Kadın hakları aktivisti Ranjana Kumari ise ‘kadın komando gücü’ planını eleştirdi.

Kumari, ‘paralel’ bir güç kurmak yerine polis teşkilatındaki kadın sayısının artırılması gerektiğini savundu.

Kumari buna gerekçe olarak da geniş yetkilere sahip olan polisin yerel yönetimlere değil Federal İçişleri Bakanlığı’na bağlı olmasını gösterdi.

Nitekim 23 yaşındaki bir tıp öğrencisinin seyahat ettiği otobüste toplu tecavüze uğradığı Aralık 2012’deki Yeni Delhi Eyalet Başbakanı olan Sheila Dikshit de, ‘hükümetinin Federal İçişleri Bakanlığı’na bağlı çalışan polis gücü üzerinde hiçbir kontrolü bulunmamasından’ şikayet etmişti.


Haber Kaynağım :
http://www.radikal.com.tr/