Kadın Vekilden Alternatif Yemin

Kuzey Kıbrıs Yönetimi Parlamentosu Cumhuriyetçi Türk Partisi – Birleşik Güçler (CTP-BG) Milletvekili Doğuş Derya, milletvekili andının çok eril bir dille yazıldığını ve günümüz koşullarında güncellemesi gerektiğini belirterek farklı bir yemin etmeyi tercih ettiğini açıkladı.
.
         

Kuzey Kıbrıs'ta 28 Temmuz’da yapılan erken genel seçimlerde 50 sandalyeli meclis 46 erkek ve dört kadın vekilden oluştu.

CTP-BG'den Sibel Siber, Doğuş Derya, Fazilet Özdenefe ve Ulusal Birlik Partisi'nden (UBP) Girne adayı İzlem Gürçağ vekil oldular.

Doğuş Derya kimdir?


1978 yılında Lefkoşa’da doğdu. 1999’da İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun oldu.

Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde yüksek lisans yaptı.

ÜTK başkanlığı ve Kıbrıslı Gençlik Platformu'nun (KGP) kurucu üyeliğini yaptı. 


Türkiye’de çeşitli kadın örgütlerinde çalıştı, Kıbrıs’ta Feminist Atölye'de (FEMA) aktivist olarak çeşitli faaliyetlerde bulundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Mekanizması'nın (TOCEM) kuruluş çalışmalarını yürüttü.

Kıbrıs Üniversitesi Ortadoğu Çalışmaları Bölümü’nde doktora öğrencisidir.

Gönyeli Belediyesi Sosyal Aktiviteler Merkezi (Gönyeli SAM) koordinatörü olarak görev yapmaktadır.

* Doğuş Derya'nın özgeçmişini Uçan Süpürge'den aldık.

Derya'nın yemini şöyleydi:


"Kıbrıs ülkesinde yaşayan her bireyin, dili, dini, ırkı, doğum yeri, sınıfı, yaşı, fiziksel durumu, cinsiyeti veya cinsel yönelimi dolayısıyla ayrımcılığa maruz kalmaması için çalışacağıma, emeğin sömürülmediği adil ve eşit bir düzen yaratmak için uğraşacağıma, çatışma ve şiddet kültürünün yerine barış ve uzlaşı değerlerinin yerleşmesi için çaba göstereceğime, demokrasi, sosyal hukuk devleti ilkeleri ve insan hak ve özgürlüklerine bağlı kalacağıma, federal bir Kıbrıs kurma ülküsünden vazgeçmeyeceğime insanlık onurum üzerine ant içerim."

Derya'nın yemini sırasında Meclis'ten protesto ve destek alkışları yükseldi.

Yemin törenini canlı olarak veren devlet televizyonu BRT yayınını kesti.

Ardından oturuma ara verildi.

Milletvekillerinin görevlerine başlarken içtikleri and ise şöyle:
.
        

"Devletin varlığını ve bağımsızlığını, yurdun ve halkın bölünmez bütünlüğünü, halkın kayıtsız şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti ve Atatürk ilkelerine bağlı kalacağıma; halkımın refah ve mutluluğu için çalışacağıma; her yurttaşın insan haklarından ve temel hak ve özgürlüklerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya bağlılıktan ayrılmayacağıma; namusum ve şerefim üzerine and içerim."

Haber Kaynağım :
http://www.bianet.org/