Kadın istihdamı tablosu iç karartıyor

Kadınların iş gücüne katılma oranı Rusya’da yüzde 68, Güney Kore'de yüzde 55, Meksika'da yüzde 46, Macaristan'da yüzde 57, Brezilya'da ise yüzde 63.5 iken Türkiye'de bu oran yüzde 28.8’de bulunuyor.

 Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Analisti Güneş Aşık, Türkiye’deki ekonomik büyümenin kadın istihdamının erkeklere göre daha fazla etkilediğine dikkati çekerek, kadın işgücü profiline dair genel sorunların ise sürdüğünü söyledi.

"Türkiye'de kadınların işgücüne katılımı" isimli bir rapor kaleme alan Aşık, AA muhabirinin sorularının yanıtladı.

TEPAV Analisti Güneş Aşık, 2011 yılı itibariyle Türkiye;de kadınların işgücüne katılma oranının yüzde 28.8’e yükselmesine karşın Türkiye’nin uluslararası karşılaştırmalarda alması gereken mesafeler olduğuna dikkati çekti.

Aşık, TÜİK’in yayımladığı verilere göre Türkiye’de 2004 ile 2011 yılları arasında aktif olmayan kadın sayısının 790 bin artarak 19,4 milyon seviyesine ulaştığını hatırlattı.

Aşık, verilere göre Türkiye’nin kadınların iş gücüne katılma oranında ulaştığı yüzde 28.8’lik rakamın benzer ekonomik kategorilerde bulunan Rusya’da yüzde 68, Güney Kore;de yüzde 55, Meksika;da yüzde 46, Macaristan;da yüzde 57, Brezilya;da ise yüzde 63.5 olduğunu dile getirdi.

Kadınların işgücüne katılma oranında gelinen noktanın tatmin edici olmadığını ifade den Aşık, ”Kadın istihdamının 2004;ten bu yana sadece belli başlı birkaç şehirde değil, birçok bölgede hızla arttığına” dikkati çekerek umut verici bir trend olduğunu belirtti.

 "Karadeniz kadını çalışkan"

Raporda yer verilen istatistiklere göre (tarım sektörü dahil) Türkiye’de kadınların en fazla çalışma hayatına katıldığı bölgeler yüzde 45.8 ile Çankırı, Kastamonu ve Sinop olurken, ikinci sırayı yüzde 44 ile Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane aldı.

Kadınların işgücüne katılımının en düşük olduğu iller ise yüzde 8,2 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt.

Kadınların işgücüne katılımın en yüksek olduğu bölgelerin kıyı şeridi olduğunu vurgulayan Aşık,”Karadeniz kıyı şeridinden yansıyan oranlar ’Karadeniz kadını çalışkandır’ sözünün bir mit olmadığını kanıtlamış görünüyor” değerlendirmesinde bulundu.

Metropoller ne durumda?

Türkiye;de tarım sektörü hariç kadınların işgücüne katılım oranı en yüksek il olarak yüzde 30 ile İzmir dikkati çekerken, bu oran İstanbul’da yüzde 25.2, Ankara;da ise yüzde 25.6.

Aşık, İstanbul’da kadınların işgücüne katılım oranlarının düşük seyretmesinin oldukça kozmopolit olan megakentin kadın açısından çalışma hayatını güç kılmasıyla açıklanabileceğini söyledi.

İstanbul’a göre daha düzenli sayabilecek ve kamu istihdamının kalbi başkent Ankara’daki yüzde 25’lik oranının ise şaşırtıcı olduğunu dile getirdi.

Sıradan işler için bile üniversite mezunu aranıyor

Kadın işgücü profiline dair sorunlara dikkati çeken Aşık, Türkiye’de kadın eğitim profilinin oldukça düşük seviyelerde bulunduğunu ifade ediyor.

Türkiye’de 15 yaş üstü kadınların yüzde 61;inin ilkokul veya altı seviyede olduğu için iş hayatından izole durumda olduğuna vurgu yapan Aşık, nitelikli işgücü olarak tanımlanabilecek lise, teknik lise ve yüksekokul mezunu kadın oranının ise yüzde 22.8’yi bulduğunu bildirdi.

Kadın istihdamında yüksekokul mezunlarının payı 2004;ten bu yana hemen hemen tüm bölgelerde artarken, herhangi bir okul bitirmeyen (niteliksiz) kadınların istihdamı da bölgelerin çoğunluğunda artış gösterdi.
.
            
Güneş Aşık, Türkiye’de ”orta” da kalan lise ve teknik lise mezunu kadınların işsiz kaldığına işaret etti.

Aşık’a göre yüksek ve en düşük nitelikli kadınların istihdamdaki payı artarken orta nitelikli kadınların istihdamdaki payı azalıyor.

Eğitim seviyesi olarak ”Orta”nın iş hayatının hemen hemen her alanında kaybolduğunu kaydeden Aşık, lise mezunu birçok kadının iş bulma ümidini yitirdiğini, çünkü Türkiye’de sıradan işler için bile üniversite mezunu arandığını ifade etti.

Güney Kore örneği
.
        
Kadınların işgücüne katılma oranında olumlu bir trend olduğunu yineleyen Aşık, dünyanın ilk on ekonomisine girme hedefindeki Türkiye’nin kadınların iş hayatına kazandırılması, niteliklerinin artırılması konusunda adımlar atmasının zorunlu olduğunu vurguladı.

TEPAV Analisti Güneş Aşık’a göre, kadınların iş gücüne katılım oranını çok düşük seviyelerden yüzde 50 seviyelerine çıkarmış Güney Kore’nin yaptığı gibi şehirler kadın dostu hale getirilebilir, kadınların yeniden çalışmasına destek olacak merkezler kurulabilir ve kadınlara nitelik kazandırmaya yönelik eğitimler verilebilir.

Haber Kaynağım :
http://ekonomi.milliyet.com.tr/