Kadın başarıyı tepside sunuyor

KAGİDER Başkan Yardımcısı Şila Gök, Türk kadınının işteki başarısını gizlediğini söyledi. Yönetim Kurulu Üyesi Şule Yüksel ise “Şirket kurup başarılı olan pek çok kadın başarıyı kocasına tepside hediye ediyor” dedi.

EN son Dünya Ekonomi Forumu’nun ‘Global Cinsiyet Uçurumu Raporun’da 135 ülke arasında 124’üncü olarak son sıralarda yer alan Türkiye’de, kadının iş gücüne katılımı oranı 1988’de yüzde 34 iken, yüzde 24’e geriledi.

Türkiye’de ekonomiye kadının katılımı artırmayı ve kadın girişimciliğini teşvik etmeyi amaçladığını söyleyen KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi Şule Yüksel, Türkiye’de kadına başarının yasak olduğunu söyledi.

İş yaşamında başarılı olan kadınların bunu gizleme eğiliminde olduğunu belirten Yüksel, “Şirket kurup başarılı olan pek çok kadın kocasını patron yapıyor.

Başarıyı tepside eşine hediye ediyor. Kadın asla eşinden daha güçlü olmamalı gibi bir baskı var. Zaten erkeğin başarılı kadını kaldırması da kolay değil” dedi.

Yüksel, refah seviyesi yüksek ülkelerde ekonomiye katılım ve iş hayatında yer almada kadın ile erkeğin eşit oranda yer aldığını belirterek şunları söyledi: 

“Türkiye’de ne yazık ki üst düzey yöneticiler arasında kadınları görüp yanılgıya düşüyoruz. Burada bir göz boyama var. 

Genele bakınca kadın iş hayatında çok az yer alıyor ve ekonomiye katılmıyor. 

Kadının içinde yer almadığı bir ekonomik sistem tek bacakla topallamak gibidir.”
                   
KAGİDER gibi kurumlara üyeliği bazen erkeklerin engellemeye çalıştığını anlatan Yüksel, “Çünkü bizi kadınların kafası karıştıran insanlar gibi görüyorlar” diye konuştu.

Yüksel, hükümetin ekonominin gelecekte kadınlar olmadan büyüyemeyeceğini bildiği için kadın girişimciliğini ve kadının iş hayatında daha fazla yer almasını desteklediğini belirtti.

                       
KAGİDER Başkan Yardımcısı Şila Gök, kadın sanayiciye rastlamanın neredeyse imkansız olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Sanayideki kadınlar çoğunlukla ailenin önceki jenerasyondan devam eden işlerinde çalışıyor.

Kadınlar, silah ve savunma sanayinden dış cephe kaplamaya, taş ve mermer işçiliğine kadar birçok alanda aktif.”

Doğulu kadınlar anlatacak

KAGİDER’in bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Kadın Girişimcilik ve Liderlik Zirvesi, Garanti Bankası’nın ana sponsorluğuyla 7-8 Kasım tarihlerinde gerçekleşiyor.

Zirvede, Batı’dan başarı örneği kadınlar yerine Türkiye’nin daha doğusundan Endonezya, Bangladeş gibi ülkelerden kadınlar girişimcilik öykülerini
paylaşacak.

Haber Kaynağım :
http://www.hurriyet.com.tr/