Göklerin kadın savaşçıları!

Sınır ötesi operasyonlar ve Suriye kriziyle dikkatleri bir kez daha üzerine çeken F-16 savaş uçaklarının kumandasında kadınlar da var. Türk Hava Kuvvetleri’nde 5 kadın F-16 pilotu görev yapıyor...

Bu kadın savaşçılardan en kıdemlisi Binbaşı Burcu Şahinkaya. THK’nın gözde filolarından 132. Hançer Filo’ya bağlı uçuyor. Yüzbaşı Züleyha Dombay ise Balıkesir 9. Ana Jet Üssü’nde görevli
.
               
Yetim hakkı var bu uçaklarda

Binbaşı Burcu Şahinkaya Türk Hava Kuvvetleri bünyesinde görev yapan en kıdemi F-16 savaş pilotu. Konya’da bulunan ve Türk Hava Kuvvetleri’nin (THK) en gözde filolarından biri olan 132. Hançer Filo’ya bağlı uçuyor.

Günümüzde THK’da 5 kadın F-16 pilotu var. Dördü faal olarak uçuyor, biri ise Hava Harp Okulu’nda eğitmenlik yapıyor. Burcu Binbaşı, çocukluğundan beri Fantom (F-4) sesleriyle büyümüş.

2.200 saat uçtum

Eskişehirli olduğu için 1. Taktik Hava Üssü birçok çocuk gibi onun da gelecek hayallerinin şekillenmesini sağlamış: 

“Çocukken önce hayalim doktor olmaktı, ama Eskişehir’de büyüdüğüm için sürekli uçak sesi kulaklarımda vardı.

Burada her çocuk uçak sesine aşinadır ve kalbinin bir köşesinde de havacılık yatar. Ben de pilotluğu seçtim sonradan.

Harbiye’den mezun olunca önce F-5, daha sonra da F-16’da uçmaya başladım. 2.200 saat uçuş yaptım. Artık takım lideri ve öğretmen pilotum.”

Biz daha dayanıklıyız

“Kadın savaş pilotu olmak zor mu?” sorumuza kadınların kas yapısının erkeklere göre daha avantajlı olduğunu söylüyor 34 yaşındaki Burcu Binbaşı:

“Kadınlar G kuvvetine daha dayanıklı, F-16, 9 şiddetinde G kuvvetini çekebilen bir uçak ve ben hiç rahatsız olmadım bu kuvvetten. 

Kendime iyi bakıyorum. Savaş pilotları yemesine, içmesine, uyku saatine dikkat eder. Çünkü çok ciddi performans gerekiyor.”

Oğlum adını hak etti

Burcu Binbaşı, Ege Denizi üstünde gerçekleştirdiği çok sayıda uçuş nedeniyle oğlunun adını Ege Tuna koymuş. “Oğlum ismini hak etti” diyor ve ekliyor:

“Şu an Ege Tuna 7 yaşında, eşim de F-16 pilotu. Ege’nin arkadaşlarının çok hoşuna gidiyor bizim savaş pilotu olmamız. Hepsi Türk yıldızı olmak istiyor.”

Bir kadın pilot şehit oldu

Burcu Binbaşı, NATO konsepti çerçevesinde görevlere katılmış. Hem eğitim tatbikat hem de gerçek görevlere iştirak etmiş: “Bugüne kadar yaklaşık 400 kadın, mavi üniformayı giyme şerefine nail oldu.

Maalesef bir kadın F-5 pilotu arkadaşımız da eğitim sırasında şehit oldu.” 2 bin 200 saat uçuşta sayısını hatırlamadığı kadar tehlikeler de atlattığını söylüyor Burcu Binbaşı.

“Ciddi riske girsem de yapmam gerekenler belli. En fazla uçağı terk ederim ki etmek zorunda kalmadım. Yetim hakkı var o uçaklarda, son dakikaya kadar uçağımı korurum ama pilotun da kurtulması gerekli bir noktadan sonra.”

Benim uçağım kızım gibidir
.
                      
34 yaşındaki Züleyha Yüzbaşı, Balıkesir 9. Ana Jet Üssü’nde F-16 pilotu. Saatte 1800 km hıza ulaşan ‘Savaşan Şahin’ F-16’yla, 10 yılı aşkın süredir göklerde süzülüyor.

191. Filo’da dörtlü kol lideri olarak uçan ve bugüne kadar birçok görevi başarıyla tamamlayan kadın F-16 pilotu, yeteneğiyle hem komutanlarına, hem de erkek meslektaşlarına adeta nazire yapıyor.

Mesleğine aşkla bağlı olduğunu belirten Dombay, kendisi gibi F-16 pilotu olan Rasim Dombay’la evli. Eşi de kendisiyle aynı kışlada, 192. Filo’da görev yapıyor. Züleyha Yüzbaşı bir yandan 2.5 yaşındaki oğlu İlter’i yetiştiriyor, bir yandan F-16’yla “Vatan Nöbeti” tutuyor...

F-16 çok zarif ve hırçın

“F-16 çok zarif, güzel ve çok hırçın bir savaş uçağı. O kadar güven veren bir yapısı var ki. Onunla en zorlu görevlerin bile üstesinden gelirsiniz. Taaruz veya savunma amaçlı hiç farketmez. F-16 sizin için hepsini halledecek donanıma sahiptir.

Uçuş öncesi uçağıma selam verip, kokpite geçince onunla konuşurum. Aramızda özel bir bağ vardır. Jet sesi özgürlüğün sesidir. O sesi duymadığımda mutsuz oluyorum.

F-16’da tıpkı gemiler gibi ‘She’ yani kadındır. Kabindeki sesli uyarı sisteminin anonsları Kety adındaki bir kadının sesinden yapılır. Uçağım benim kızım gibidir. ”

Erkeklerden kalır yanım yok

“Göreve başlarken gözümü kırpmadan canımı ortaya koyacağıma dair yemin ettim. F-16’yla 1.800 saatlik uçuşum var. Bana verilen her görevi başarıyla tamamladım. Erkek pilotlardan geri kalmam söz konusu bile değil.

Hepimiz aynı seviyedeyiz. Türk savaş pilotu için görev kutsaldır. İçimizdeki heyecan ve sevgi hiç azalmaz. 

Bu bağlılık Türk savaş pilotlarını yabancılardan yetenekli kılıyor. AB üyesi Yunanistan’da bile kadın jet pilotu bulunmuyor.”

Uçuştan inip ev işi yapıyorum

“Her sabah yedide kalkıyorum. Nöbet veya görev varsa saatler değişiyor. Yarım saat içinde oğlumu hazırlayıp kreşe gönderiyorum. Sonrasında doğruca karargah mesaisi başlıyor. Tatbikatlarda günlerce evimden uzak kaldığım oluyor. Uçuşlardan sonra ev işleri başlıyor. Eşime, oğluma vakit ayırıyorum. Gece 11 gibi ev işleri ancak bitiyor.”

Araba kullanmaktan kolay

“F-16 kullanmak araba kullanmaktan daha kolay geliyor. Araç kullanmayı sevmiyorum. F-16’dan inip arabaya binmek pilotların isteyeceği bir şey değil. Trafikteki kargaşa ve disiplinsizliğe alışkın değilim.”

Bir F-16 pilotu nasıl yetişiyor?
.
                   
Kadın F-16 pilotları hangi aşamalardan geçtiklerini şöyle anlatıyorlar:

- ÖSS’de Hava Harp Okulu’na girmeye hak kazandık.

- 2 aylık zorlu ve çok sıkı bir dizi sağlık muayenesi yapıldı. Fiziksel testler, psikomotor testi, mülakatlar sonrasında intibak eğitimine kabul edildik.

- Bu test ve eğitimler okula kabul edilmek için zorlu bir süreçti. Her gün vatana millete bağlı olduğunuzun test edildiği zorlu bir eğitimden geçtikten sonra Harbiye’ye girebildik.
.
             
- Dört sene sonunda birimiz endüstri mühendisliği, bir diğerimiz ise elektronik mühendisliği diplomasıyla iki genç teğmen olarak mezun olduk. Harp Okulu’ndan mezun olanların iki uzmanlık alanı yani diploması bulunur.

- Mezun olduktan sonra tekrar sağlık muayenesi ve sınıflandırma için testlere girdik ve uçuş okuluna seçildik.

- İzmir Çiğili’de başlangıç, temel ve tekamül uçuş eğitimlerini tamamlayıp, uçuş, planör, parasail eğitimi aldık.

- Önce F-5 pilotu olduk, sonrasında da F-16’yla uçmaya başladık.”

Haber Kaynağım :
Burak KARA - Mert İNAN in haberidir.
http://haber.gazetevatan.com/