Kadın İstihdamı çok önemli

 
Kadınlardaki istihdamı 4 ana başlık halinde topladıklarını belirten Yeşim Kıyıcı, “Amacımız Samsun’da kadınların ekonomik hayata eşit katılımını sağlamaktır. 

Bu amaçları belirlerken de ilk hedefimiz bireysel kapasitenin geliştirilmesi oldu. 

Bunun içinde ilde kadınların çalışma alanında kullanabilecekleri bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi konusu bizim için çok büyük bir önem teşkil ediyordu. 
.
Bu çalışmamızda ilk önce coğrafyamızı ve bu coğrafyamızın içinde yaşayan kadınlarımızı incelemekle işe başladık. 

Yakakent’ten Terme kıyılarına kadar olan kıyı kesimi ile Kavak, Havza, Ladik ve daha içeri kesimlere girdiğimizdeki kırsal kadının ihtiyaç ve bilgi becerilerinin ne yönde geliştirilebilir, ne tür kazanımlar elde edilebilecekleriyle alakalı bir takım çalışmalar gerçekleştirdik. 

Bütün bu çalışmaların bileşkesinde bunların özgüven artırımıyla birlikte bunlara bir takım faaliyetler adlandırdık. 
.
Bu faaliyetler kadınların istihdam edilebilirliklerinin arttırılması için, konumlarına göre gerekli bilgi ve beceri kazandıracak, doğru düzenlemeler yaparak, çok önemsediğimiz eğitim programları düzenlemekti. 

Çalışma hayatını tanıtarak, evde geçen zaman yerine çalışarak yeni kazanımlar edinebilmenin kattığı artıları göstermek. 

Biz istihdamı ticari hayatta para kazanımlı olarak görmüyoruz, istihdamın aynı zamanda sosyalleşme, sosyal istihdam yönünde de topluma büyük katkı kazandırmaktır. 

Bugün baktığımızda her 4 kadından 3’ünün evde oturduğunu düşündüğümüzde bunları evden çıkararak çalışmasa bile sosyal hayatın sivil toplumun içinde bir takım görevlerde yer alabilmesini sağlamak için çalışmalar yapıyoruz. 

Piyasaya yönelik istihdam garantili farklı alanlarda mesleki beceri geliştirme kursları açmak, meslek kollarının kadın erkek ayırt etmeden yapılabileceğini gösteren farkındalık artıcı çalışmalar yapmak. 

İş arama teknikleri ve girişimcilik konularında eğitim semineri ve paneller düzenlemek. 

Merkez ilçelerde, kaymakamlıklar aracılığıyla kadınlara yönelik, mülkiyet, miras hakları, borçlanma hukuku ve sosyal güvence sistemi ile ilgili eğitim çalışmaları yapmak. 

Merkez ilçelerde, halk eğitim merkezleri ve toplum merkezleri tarafından yürütülen beceri ve meslek edindirme kurslarına katılan kadınların mikro kredi kullanımı konusunda kapasitelerini artırmaya yönelik eğitim programları geliştirmek. 
.
KOSGEP, İŞKUR, OKA, AB gibi birçok proje çıkışlı destekleri tanıtmak ve yönlendirmek, üniversitelerimizin ikinci sınıfından itibaren bölümleri uygunluğuna göre girişimcilik eğitimleri vermek ve staj haklarını doğru değerlendirmelerini sağlamak. 

Sığınma evinde ve cezaevinde kalan kadınlara mesleki becerilerini geliştirecek kurslar açmak” dedi.

İkinci hedeflerinin kadınlarla alakalı kamuoyunda istihdam konusunda farkındalık ve bilgilendirme olduğunu belirten Kıyıcı, “İl kadınların istihdamın katılımına yönelik toplumsal cinsiyet rolleri temelli dirençlerin azaltılması ilk amacımızdır.
.
Merkezdeki 16 lisede, genç kızların mesleki eğitime yönlendirilmesine ilişkin, rehberlik öğretmenleri ile birlikte bu konuyla alakalı farkındalık geliştiren çalışmalar yürütmek.
Üniversite sıralarında başlayan işe hayatına özendirme çalışmaları yapmak.
.
.             
Samsun Valiliği ve ilçe kaymakamlıkları bünyesinde gerçekleştirilen hizmet içi eğitimler kapsamında çalışanlara yönelik mobbing yani bezdirici ve mobbingle mücadele konularında yılda bir kez farkındalık oluşturan eğitimler düzenlemek.
.
Üçüncü hedefimiz ise kadınlar için fırsat ve destek oluşturmak. İlde işgücü piyasasında kadınlara yönelik uygun çalışma şartları ve imkanlarının geliştirilmesini sağlamak istiyoruz.
.
Dördüncü hedefimiz ise çalışan kadınlar için iyileştirmeler yapmak istiyoruz. İlde kadınların istihdama katılımları ile ilgili yapılan çalışmaların, sunulan hizmetlerin niteliğinde iyileşme sağlanmasıdır.
.
Çıkarttığımız bu sonuçların göstergesinde de elde etmek istediğimiz en önemli iki sonuç, çalışma yaşamına katılım gücünü arttırıp, istihdamın önündeki engelleri ortadan kaldırmak istiyoruz” diye konuştu.
Haber Kaynağım :