Demyanyuk'un eşinden Alman doktorlara dava


İkinci Dünya Savaşında Polonya'daki bir toplama kampında bekçilik yaptığı iddiasıyla Almanya'da yargılanan Ukrayna asıllı John Demyanyuk'un dul eşi, kocasının doktorlar tarafından verilen ağrı kesici novalginle tıbbi olarak idam edildiğini öne sürdü ve 12 Haziran'da Rosenheim Başsavcılığına müracaat ederek dava açtı.

Demyanyuk'un eşi ve oğlunun avukatı, savcılığa yaptıkları başvuruda, Rosenheim'da bir bakımevinde tutulan 91 yaşındaki Demyanyuk'a yaşı ve kemik iliği rahatsızlığından dolayı ağrı kesici verilmemesi gerektiğini, buna rağmen doktorların ağrı kesici vermesi sonucu öldüğü belirtildi.

Demyanyuk'un cesedine yapılan otopsiden sonra, resmi açıklamada gayri tabii bir ölüm nedeni bulunmadığı bildirilmişti.

Nazilere için bekçilik yaptığı öne sürülen Demyanyuk, geçen yıl Mayıs ayında, Sobibor toplama kampında 27 bin 900 Yahudinin öldürülmesine yardım ettiği iddiasıyla yargılanarak suçlu bulunmuş ve 5 yıl hapse mahkum edilmişti.

Duruşmalara sedye ile getirilen Demyanyuk'un yargılanması dünya genelinde büyük bir ilgi görmüştü.

ABD'den Almanya'ya getirilerek yargılanmasına başlanan Demyanyuk mahkeme boyunca iki yıl gözaltında tutulmuştu. Yargı kararından sonra beklenmedik bir şekilde serbest bırakılan Demyanyuk, öldüğü 17 Mart gününe kadar Almanya'nın Rosenheim şehrinde bir bakımevinde kalıyordu.

Haber Kaynağım :
Dünya Bülteni / Haber Merkezi