Uydudan yayın yapan ve çoğu müzik klibi yayınlayan onlarca kanalda çöpçatanlık mesajları yer alıyor. Mesajlara kanan 16 yayındaki H.E. adlı kızın evden kaçması sonucu tecavüze uğraması dikkatleri bu kanallara çevirdi.
Kanallarda mesajların çoğu cinsel içerik ve arkadaşlık tekliflerinden oluşurken, bu yayınların Türkiye'de denetiminin olmadığı anlaşıldı. TV'lerin bir kısmı Doğan TV, Digiturk ve Türksat Almanya gibi paketler üzerinden yayın yapıyor.
Uydudan yayın yapan ve Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) dahil her türlü denetimden uzak olan yüzlerce kanal, gençlerin kötü yola düşmesine sebep oluyor. 'Arkadaş arıyorum, beni bu numaradan arayın...' mesajları gün boyu onlarca kanalda yayınlanıyor.
Bu mesajlarla genç kızların ve dul bayanların kötü niyetli kişilerin tuzağına düşmesine imkân tanınıyor.
Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde yaşayan 16 yaşındaki H.E. isimli kızın bir televizyon kanalına gönderdiği kısa mesaj sonrası 1 ay ortadan kaybolmasıyla ilgili olay henüz tazeliğini korurken, İstanbul'da yaşanan bir başka olay, bu kanalları yeniden tartışmaya açtı.
İstanbul'da ailesinin yanında kaldığı sırada bir televizyon kanalındaki arkadaşlık mesajları aracılığıyla Adana'dan kendisini Tamer olarak tanıtan bir kişiyle tanışıp Adana'ya giden ve fuhuş çetesinin ağına düşen F.A., 40 gün boyunca tecavüze uğradıktan sonra polisi arayarak kurtulmuştu.
Uydu üzerinden yayın yapan yüzlerce kanalın en büyük özelliği yer verdikleri Türkçe klip, şarkı ve programlar. Bazı kanallar Doğan TV'ye ait D-Smart paketinden yayın yapıyor.
Doğan TV'den görüştüğümüz yetkililer, bu kanalların ana kumandasının yurtdışında olduğunu ve kendilerinin buna müdahale şanslarının bulunmadığını söylüyor. Türksat üzerinden izleyiciye ulaşan ve 500'e yakın kanal içinde sayıları her geçen gün artan bu televizyonlar, RTÜK tarafından da denetlenemiyor.
Televizyonlarda alenen fuhuş yaptırıldığını söyleyen psikologlar ise aileleri tarafından ilgisiz bırakılan çocuklara dikkat çekiyor.
Çocuk ve ergen psikoloğu Mehmet Dinç, "Aile içinde sevgi ve ilgi göremeyen ergen, sevgiyi dışarıda arıyor." derken, psikolog Fazilet Seyidoğlu, "Mesajlar, fuhşu teşvik ediyor." yorumunda bulunuyor.
RTÜK'ÜN ELİ KOLU BAĞLI
Çoğu müzik klibi yayınlayan, altyazılarla da adeta gençleri, evlenmek isteyenleri ya da arkadaş arayanları telefon etmeleri için teşvik eden kanallar, denetimden de uzak. Denetimden uzak olmalarının en büyük nedeni, yayın lisanslarını yurtdışından almaları.
RTÜK yetkilileri, bu konuya şöyle açıklık getiriyor: "Bu yayın kuruluşları lisansını bizden almadı. Bunlar yurtdışından (çoğu Kıbrıs'tan) yayın yapıyor. Önceden bunlara da müdahale ediyor ve hangi paket üzerindeyse uyarıp ve paketten çıkmasını sağlıyorduk. Ancak bizi mahkemeye verdiler ve elimizdeki bu yetki mahkeme kararıyla alındı."
Kanallarda yayınlanan bazı telefon numaralarını arayarak neden mesaj bıraktıklarını sorduk. Aradığımız gençlerin çoğu evlenmeyi düşünmediklerini belirtirken, "Buradaki kızlarla asla evlilik olmaz." dedi.
Görüştüğümüz kişiler eğlence için aradıklarını ifade ederken, kendilerini arayan bayanların maddiyatı ön planda tuttuklarını da dile getirdiler. Adının açıklanmasını istemeyen bir başka genç ise bugüne kadar 25 kişiyle çıktığını ve artık bu işten bıktığını anlatıyor.
Sevgi, masalsı olarak sunuluyor.
Mehmet Dinç (Çocuk ve Ergen Psikoloğu): Aile içinde sevgi ve ilgi göremeyen ergen, sevgiyi dışarıda arıyor. En kolay sevgi de maalesef sanal ortam ve TV kanallarında bulunuyor. Ekranlarda sevgi, masalsı bir ilişki olarak gösteriliyor.
Bu da ergenin hiç tanımadığı kişilerle maceraya atılmasına sebep oluyor. Gençler şunu bilmelidir ki doğru ilişki, görülen ilişkidir. Sevgi uzaklarda aranmamalıdır. Birey 'Benim hangi sevgiye ihtiyacım var?' sorusuna cevap aramalı, maceraya atılmamalıdır.
Aileler de sürekli çocuklarını kontrol etmeli, sanal ortamdaki ve kanallardaki sevgiler üzerine bilgilendirmeliler.
Gençlerin hayatı olumsuz etkileniyor
Fazilet Seyidoğlu (Çocuk ve Ergen Psikoloğu): Televizyon kanallarındaki arkadaş içerikli mesajlar fuhşu teşvik ediyor. Özellikle de ergenin ilgisini çeken müzik kanallarında yayınlanan arkadaş bulma içerikli mesajlar, gençlerin hayatını mahvediyor, ailelerin dağılmasına sebep oluyor.
Sevgiden, ilgiden yoksun büyüyen ergen, bu yollarla sevgiyi bulacağını sanıyor. Burada aile ve TV kanallarına çok iş düşüyor. Öncelikle kanallarda bu mesajlara yer verilmemeli.
Aileler de çocuklara kanallardaki bu bilgilerin yanlışlığından bahsederek bilgilendirmelidir.
Haber Kaynağım :