"En çok şikayet yargı ve cezaevlerinden"

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun 23'ncü dönem 4'ncü yasama yılı faaliyet raporu, komisyona yapılan başvurular içerisinde en çok şikayet konusunun daha önceki yıllarda olduğu gibi yine yargı ve cezaevlerinden olduğunu ortaya koydu.

ANKA) - Komisyona 1 Ekim 2009-20 Eylül 2010 tarihleri arasında 3 bin 180 insan hakları ihlali başvurusu yapılırken bunlardan bin 37 ile yüzde 32'sini yargıya ilişkin sorunlar 764 başvuru ile de yüzde 23'ünü cezaevlerinde yaşanan ihlaller oluşturdu.

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun 23'ncü dönem 4'ncü yasama yılı faaliyet raporu, komisyona yapılan başvurular içerisinde en çok şikayet konusunun daha önceki yıllarda olduğu gibi yine yargı ve cezaevlerinden olduğunu ortaya koydu.

Komisyona 1 Ekim 2009-20 Eylül 2010 tarihleri arasında 3 bin 180 insan hakları ihlali başvurusu yapılırken bunlardan bin 37 ile yüzde 32'sini yargıya ilişkin sorunlar 764 başvuru ile de yüzde 23'ünü cezaevlerinde yaşanan ihlaller oluşturdu.

Komisyonun faaliyet raporunda, 23'ncü dönem 4'ncü yasama yılında yapılan başvuruların oransal dağılımında bir önceki yasama yıllarına göre farklılığın göze çarpmadığı vurgulandı.

Yapılan başvuruların sadece temel hak ve özgürlüklere yönelik olmadığı günlük hayatta karşılaşılan birçok idari, yapısal ve özel sorunların başvuru konusu olabildiği ifade edilen raporda, komisyona ulaşan başvurular arasında en fazla şikayetin önceki yıllarda olduğu gibi yargıya ilişkin olduğu kaydedildi.

Yargı başlığı altında da yargı kararlarından memnuniyetsizliğin ilk sırada olduğu belirtilen raporda incelenen başvuruların çoğunda "adli soruşturmanın yetersiz olduğu, adil bir yargılama yapılmadığı, taraflı davranıldığı' gibi şikayetlerin yer aldığına dikkat çekildi.

-"CEZAEVLERİNDE KÖTÜ MUAMELE İDDİALARI VARLIĞINI SÜRDÜRÜYOR"-
Raporda komisyona gelen başvurularda ikinci en fazla şikayet konusunun ise cezaevlerindeki sorunlar olduğuna işaret edildi. "Keyfi tutum ve işlemlerin varlığı' iddialarının cezaevlerindeki en çok şikayet konusu olduğu belirtilen raporda, şöyle denildi:

"Cezaevlerinde kötü muamele iddiaları varlığını sürdürmektedir. Ancak hem Adalet Bakanlığı hem de ilgili Başsavcılığa iletilen bu tür başvurular hakkında yapılan soruşturmalarda şikayetlerin çok büyük oranda gerçeği yansıtmadığının bilgisi Komisyonumuza ulaştırılmaktadır."

-"İNTİHARLAR İÇİN ÖNLEM ALINMALI"-
Raporda, cezaevlerinde intihar vakalarının da bu yıl komisyonun dikkatini çeken en ciddi konular arasında olduğu ve bu yönde başvurular alındığı ifade edildi.

Bu başvurular hakkında Adalet Bakanlığı'ndan verilen bilgilere göre idarenin bir ihmaliolmadığı kanaatine varıldığı belirtilen raporda "Komisyonumuz her ne sebepten olursa olsun cezaevlerinde intihar vakalarının yaşanmaması yönünde her türlü önlemin alınmasını önemsemektedir" denildi.

-ROMANLARIN VE EŞCİNSELLERİN BAŞVURUSU DA KOMİSYON RAPORUNDA-
Komisyon raporunda "ayrımcılık' nedeniyle yaşanan hak ihlallerine de vurgu yapıldı.

Ayrımcılık yapıldığını iddia ederek komisyona başvuranların çoğunluğunun "etnik köken, siyasi fikir ayrılığı, Roman ya da Alevi' olmalarını gerekçe gösterdikleri ifade edilen raporda "Söz konusu grupların şikayetleri idare tarafından bulundukları ortamlarda dışlandıkları ve mobbinge maruz kaldıkları, iş başvurularının olumsuz neticelendiği ve yapılan sosyal yardımlardan ihtiyaçları ile orantılı olarak diğer vatandaşlar gibi faydalanamadıkları şeklindedir" denildi.

Raporda ayrıca bunlara ek olarak "eşcinsel olduğundan ayrımcılığa maruz kaldığı' iddialarını içeren az sayıdaki başvuru'ya da dikkat çekildi.

-3 BİN 180 BAŞVURUDAN BİN 37'Sİ YARGIYA İLİŞKİN-
Raporda 4'ncü yasama yılında komisyona ulaşan başvurulara ilişkin sayısal bilgilere de yer verildi. Buna göre 1 Ekim 2009-20 Eylül 2010 tarihleri arasında 3 bin 180 başvuru yapıldı.

Bunların bin 37'sini yargıya ilişkin sorunlar 764'ünü cezaevlerindeki sorunlar oluşturdu. Yargıya ilişkin başvuruların oranı yüzde 32 olurken cezaevleriyle ilgili başvuruların oranı da yüzde 23 oldu.

Üçüncü sırada 336 başvuru ile idari uygulamadan yakınmalar yer alırken 122 başvuru yardım talepleriyle ilgili oldu. 118 başvuru kamu görevlilerine ilişkin şikayetler, 70 başvuru muhtelif konulardaki şikayetler, 52 başvuru gözaltı, işkence, kötü muamele, 48 başvuru gayrimenkul konuları, 38 başvuru işçi, 33 başvuru memur sorunları ile ilgili oldu.

İşçi ve memur sorunlarını 31 başvuru ile emekli sorunları, 30 başvuru ile de üniversiteler ve YÖK'e ilişkin şikayetler izledi.

Askeri mevzuattan kaynaklanan sorunlar, protesto, özürlülerin sorunları, yurtdışında ki Türklerin sorunları, Güneydoğu sorunları, kayıplar, gazi-şehit dul ve yetimleri, aileleri, eski hükümlülerin sorunları, yabancı ülkelerle ilgili sorunlar da yapılan başvuruların diğer alt başlıkları oldu.

Haber Kaynağım :