Mahkeme, boşandığı eşiyle yaşadığı için maaşı kesilen kadını haklı buldu

ZONGULDAK’ta, ölen babasının emekli maaşını alabilmek için eşiyle anlaşmalı olarak boşanıp birlikte yaşamaya devam eden kadın, maaşı kesilince mahkemeye itiraz etti.

İtirazı haklı bulan mahkeme, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK), maaş kesintisi uygulamasına gerekçe gösterdiği ilgili maddenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapılmasını kararlaştırdı.

SGK Zonguldak İl Müdürlüğü, 1 Ekim 2008’de yürürlüğe giren ‘Boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen dul eş ve yetim kız çocuklarının bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir’ şeklindeki 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu’nun 56'ncı maddesi gereği, anlaşmalı boşanan çiftleri takibe aldı.

SGK Alo 170 hattına gelen ihbarların yanında, şikayet dilekçeleri ve kuruma sözlü olarak yapılan yaklaşık 7 bin ihbarı değerlendiren SGK ekipleri, şimdiye kadar yaklaşık 3 bin kadının anne veya babalarının emekli maaşlarını alabilmek için anlaşmalı olarak boşanıp eşleriyle birlikte yaşamaya devam ettiklerini saptadı.

Devleti yaklaşık 50 milyon TL zarara uğrattıkları belirlenen bu kişilerin büyük bölümünün maaşları kesilirken, diğerleriyle ilgili de işlemler devam ediyor.

KADININ İTİRAZINI MAHKEME HAKLI BULDU

Maaşı kesilenler arasında bulunan bir kadın, Zonguldak 1'inci İş Mahkemesi’ne dilekçeyle başvurdu.Adı açıklanmayan kadın dilekçesinde, maaşının kesilmesinin anayasaya aykırı, kurum memurlarının tuttuğu tutanakların keyfi olduğunu ileri sürdü.

İtirazı haklı bulan mahkemenin kadın hakimi, maaşın kesilmesine dayanak gösterilen 56'ncı maddenin, Anayasa’nın eşitlik, temel hak ve hürriyetle, özel hayatın gizliliği gibi ilgili maddelerine aykırı olduğuna kanaat getirerek, iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmasına karar verdi.

SGK MÜDÜRÜ YASAYI SAVUNDU

SGK Zonguldak İl Müdürü Muharrem Demirci, anlaşmalı boşanma yaptığı saptanan yaklaşık 3 bin kişinin maaşlarının kesilmesinin yanında, bu kişilere ödenen paranın da faiziyle birlikte geriye alınmasına başlandığını söyledi.

Gelen diğer ihbarlarla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten Demirci, 56'ncı maddeninin iptal edilmesinin yanlış olacağını savundu.

Anlaşmalı boşanmalara ilişkin çalışmayı yaparken tek dayanaklarının ilgili madde olduğunu kaydeden Demirci, “Bu maddenin iptal edilmesi için dava açılması, bu işi yapan insanları cesaretlendirir” diye konuştu.

Haber Kaynağım :
Gürkay GÜNDOĞAN/ZONGULDAK, (DHA)
http://www.milliyet.com.tr/