Resmiyetsiz iş ilanları...

Ben aynı zamanda yardımsever bir (ağ) sosyal insanım. Tanıdıklarım bana gelip ‘Orhan eğer bir iş çıkarsa haberin olsun, ben varım!’ der. Ancak hepsine doğru dürüst 1 bir iş bulamam. Ancak başka yardımlarım dokunur. Başka…

Geçen gün bir tanıdığıma internetten iş bakarken bir şey dikkatimi çekti; Bütün iş ilanlarında %90 kadın eleman aranıyor; muhasebeci, müdür yardımcılığı, ofis sekreteri, vb! O kadar az erkek arayan var ki, şaşırıp kaldım. (Apışıp kaldım da denilebilir.)


Yani aslında BU ülkede erkekler işsiz kadınlardan ziyade… Ayrıca bir de ‘kadın’ yerine ‘bayan’ diye yazmışlar, pes doğrusu. Resmiyetin –R si yok! Resmiyetsiz olmalarına rağmen bir de kadınlar (pardon, onların tabiriyle ‘bayanlar’) için şu tasvir kullanılmış: ‘Güzel giyinen!’nKardeşim nasıl güzel giyinen?

Alacağın işçi kadın çingene pembesi eteğinin içine sokuştuğu mavi tişörtüyle gelmeyecek herhalde. Köyde mi yaşıyorsun? Ama senin amacın o değil! Tipik filmlerde görüldüğü üzere mini etek ve dekolte giysi! Orası burası açık olan, erkeklerin cinsel yönünü harekete geçiren tarz da şeyler.


Erkeklere gelince… Zavallı erkekler ne iş yapabilir ki? Bir kere lise mezunuysa şöför olabilme ihtimali var. Ama şimdi şoför olmakta görgüye bağlı bir şey; Öyle araba kullan, park et, daha sonra patronunu al değil! Raconu var bu işin de (her işte olduğu gibi.)


Her şeyden evvel kapı nasıl açılır, kendin ilk indiğinde nerede dolanacaksın, vs. bunları bilmen gerekir. Sonra dakik bir insan olmakla beraber İstanbul’u da bilmek zorundasın. Eğer yeni şoförsen ilk havalimanına gitmeyi öğreneceksin diyeceğim ama şimdi böyle bir durum söz konusu değil;


Çünkü teknolojinin bir nimeti olan navigasyon bey sağ olsun (isterse sol olsun) her yeri biliyor, bildiriyor… Sanırım taksilerde de bulunuyor artık bu cihaz/alet.

Kısacası ( ve fakat, nitekim) erkeklerin internetten iş bulması olanaksız görünüyor. Kadınların bulması çok yüksek ancakkkk 1 (birbirbir) şartla; güzel giyimli ve genç olmak suretiyle. He bir de full time olması gerekiyor, öyle istiyorlar. Nedense part time çok (çokçok) az aranıyor.


Zaten part time iş de öğrenciler için değil mi? Mesela yazın Amerika’da (zengin bir ailenin çocuğu dahi olsa çalışmak zorundadır) 16 yaşında çalışmaya başlar gençler. Türkiye’de ise bu durum tam tersidir; 16 yaşında çakır keyiftirler.


Ama ABD ile Türkiye ne hususta olursa olsun kıyaslanamaz bile, bittabi. Ve fakat kadın/erkek, iyi/kötü, part time/full time işleri geçtim, bu işlerin ennn kötü yanı; rahmetli Kemal Sunal’ın Nevra Serez’le oynadığı ‘Şen Dul Şaban’ adlı filmdeki yaşam tarzına dönüşme olasılığının bulunmasıdır.

Hani kadın iş bulup çalışıyor erkekte kadının çalışmadan evvel yaptığı işleri / görevleri (Kadınlık vazifelerini) devir alıyor; temizlik, çocuklarının bakıcılığı, 5 çayı, Çerkez tavuğu tarifi vb gibi…

Haber Kaynağım :

Gazeteci Orhan Çelik Makalesidir.