Hindistan’da adalete isyan ettiler

1984 yılında, Hindistan‘ın Bhopal kentinde bir fabrikada meydana gelen zehirli gaz kaçağının sorumlusu olan sekiz kişi iki yıl hapse mahkum edildi. Ancak bu mahkumiyet, bölge halkını çileden çıkardı.

Adaletin yerini bulması için kampanya yürüten eylemciler kararın çok geç ve yetersiz olduğunu ifade etti. Bhopal felaketi, dünyanın en büyük sanayi kazası olarak kayıtlara geçerken, Union Carbide şirketinin o zamanki genel müdürü Warren Anderson’un adı tutanaklarda geçmedi.

İnsan hakları savunucuları ise karara tepkilerini şöyle dile getirdi: “25 bin kişinin ölümüne ve binlerce kişinin zehirli gazlardan etkilenmesine sebep olan bu insanlar sadece iki yıl hapse mahkum edildi.
Burada adam öldürmekten yargılanan bir insan en az 20 yıl hapse mahkum ediliyor. Bu yüzden bu karar bizi tatmin etmiyor. “ Davanın görüldüğü mahkeme salonuna alınmayan kazazedeler ve yakınları ifadelerine başvururlmaması nedeniyle tepkiliydi.

3 Aralık 1984’te Union Carbide firmasından sızan gaz bulutu ilk iki gün içinde 5000, yıllar boyunca 25 bine yakın kişinin ölümüne yol açmış, 150 bin insan sakat ya da hasta kalmıştı. İmha ve temizleme çalışmaları yapılmadığından dolayı Bhopal’daki fabrika halen doğaya ve bölgede yaşayanlara zarar veriyor.

Greenpeace’in bölgede kazadan 20 yıl sonra, 2004 yılında yaptığı ölçümlerde, toprakta normalin binlerce katı toksik madde bulunmuştu. Davada yargılanan sekiz kişiden birinin öldüğü diğerlerinin ise karara itiraz edecekleri bildirildi.

Davada Union Carbide firması Hindistan hükümetine 470 milyon dolar tazminat ödedi, ancak bu paranın çok azı gerçek mağdurlara dağıtılabildi.

Şirketi on yıl sonra satın alan Dow Chemicals isimli fabrika, 1989 yılında ödenen tazminatla, olaya dair yükümlülüğünün ortadan kalktığını savunuyor.

Haber Kaynağım :
http://tr.euronews.net