Selam bu kişisel paylaşım sayfamı açan herkese. :) İki gündür sağnak halinde yağan yağmurla bir an da yeniden soğuyan havalar sebebiyle midem çorba çorba diye söylenmeye başladı. Bunca sene tatlının ardından tuzlu, tuzlunun ardından ekşi ,ekşinin ardından ağzımı tatlandırsın diye yine yediğim tatlı sebebiyle devamlı fazla mesai yapan mideme bir hoşluk yapayım dedim ve bugün Dul Avrat Çorbası yaptım. Hepinizin dipfirizinizde haşlanmış yeşil merimek, haşlanmış nohut kilerinizde kuskus veya erişte makarna olduğunu düşünerek gelin bu akşam için bu güzel çorbadan yapın diyorum. Sizlerin hazırlarken ve afiyetle yerken seveceğini düşünüyorum.
1 Orta boy kuru soğan
1/2 Kahve fincanı Zeytin yağ
2 Çorba kaşığı un
1 Çorba kaşığı biber salçası
1/5 Su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
1/2 Su bardağı haşlanmış nohut
1/2 Su bardağı kuskus veya kırılmış erişte(tunç havanınız varsa onun içinde halledebilirsiniz)
5-6 Diş ezilmiş sarımsak
1/2 Limon suyu
Karabiber-Kırmızı biber-Kuru nane
Tencerenize yağı koyup üstüne soğanı çintin.Soğan renk deyiştirirken ununu ilave edip beraberce çevirin. Unun kokusu çıkarken salçasını koyun. Salça, un ve yağı karıştırırken üstüne kaynamış suyu yavaş yavaş ilave edin.Koyduğunuz su salçanın rengini yok edecek kadar çok olmasın. Çorbanız kaynamaya başlayınca sırasıyla mercimeği, nohutu daha sonra erişteyi ilave edin.Erişte yumuşayınca sarımsak ve limonu karıştırıp onu da ekleyin. Küçük bir tavaya 2 kesmeşeker büyüklüğünde tereyağ koyun.Yanmadan üstüne kırmızı biber ve naneyi de koyup kokusu çikarken oçaktan alın ve çorbanın üstüne dökün.Şimdi sıra tuz ile tatlandırmaya geldi.Kafi miktarda tuz attınız mı? Tadına bakın. Herhalde çok güzel olmuştur.Bu çorba biraz koyuca olursa daha iyi oluyor. Dikkat ederseniz karabiberi atmadım. Çocuklarınkini ayırıp biberini öyle atalım.
Şimdiden hepinize afiyet bal şeker olsun en içten saygı ve sevgilerimle....