RAI'ye kadın eli değdi

 Berlusconi döneminde kadının seks objesi olarak öne çıktığı RAI'de kadın devrimi yaşanıyor. 

Yeni Genel Müdür, kadına yönelik seksizme savaş açtı.

 Dans eden, hoplayıp zıplayıp soyunan kadınlar…. İtalyan devlet televizyonu RAI'da uzun bir süre kadınların rolü yalnızca güzel görünmekti.

Kadın çıplaklığının ön planda olduğu “Bunga- Bunga” gibi eğlence programları, Berlusconi döneminde kanalın ayrılmaz bir parçasıydı.

2012 yılının temmuz ayında dönemin teknokrat başbakanı Mario Monti tarafından genel müdürlük görevine getirilen Anna-Maria Tarantola, kanalın bu imajını değiştirmeye kararlı.

Göreve geldikten sonra yaptığı bir konuşmada, “Kadınların televizyonda gösterilme şekillerinden hoşnut değilim” diyen Tarantola, ilk devrimsel icraatını geçen temmuz ayında 'Miss İtalya' güzellik yarışmasını yayından kaldırarak yaptı.

Genel Müdür, daha sonraki açıklamalarında da, “Kadının televizyonda kendisini farklı bir şekilde göstermesini, kurgunun daha çağdaş ve anlatılan hikâyelerin daha gerçekçi olmasını istiyoruz" sözleriyle medya dünyasına bakışını ortaya koymuştu.

Tarantola, devlet kanallarının özel kanallardan farklı olması gerektiğini, bu farkını da kaliteli ve sıradan olmayan programlara yer vererek göstermesi gerektiğini savunuyor.

Güzellik yarışması tartışması

Fakat Miss İtalya'nın yayınlanmaması ülkede hararetli tartışmalara da yol açtı. RAI kanalının Genel Yayın Yönetmeni Luigi Gubitosi, Tarantola'nın planlarına destek vererek, güzellik yarışması formatının demode olduğu görüşünü dile getirmişti.

İtalya Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrini de, “İtalyan kadınları üzerlerinde numaralar, podyumları arşınlamak zorunda olmadan da kendilerini gösterebilmeliler. Onların başka yetenekleri de var” diye konuştu.

İtalyanların çoğu ise yarışmanın yayından kaldırılmasını istemiyor.

RAI'de düzenlemeler yapılsa da, Berlusconi'ye ait Mediaset grubuna bağlı özel kanalların kadınlarda çıplaklık vurgusundan vazgeçmesi beklenmiyor.

İtalyan medya uzmanı Mihaela Gavrila sorunun sadece televizyon programları değil, kafa yapısı olduğuna işaret ediyor ve "Bu tüm topluma, özellikle de İtalyanlara özgü bir sorun" diyor.


Haber Kaynağım :
© Deutsche Welle Türkçe