Kadın girişimcinin başarı hikayesi

Kayserili iş kadını Berna İlter, “Kayseri'de Kadın İstihdamını Nasıl Artırabiliriz?” konulu toplantıda anlattığı başarı hikayesiyle hemcinslerine cesaret verdi.

BRN Yatak Baza Ev Tekstili İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ortağı Berna İlter, Kayseri Sanayi Odası ve Ortak İdealler Derneği'nin düzenlediği toplantıda, iş hayatında kısa süredeki yükselişinin hikayesini anlattı.

Kayseri'de kadınlara “elinin hamuruyla erkek işine karışma” telkininde bulunulduğunu, oysa nüfusun arttığı ve kaynakların azaldığını, tek sermayenin insan olduğunu belirten İlter, Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olmayı hedeflediğini, nüfusun yarısını oluşturan kadınların bu hedef içinde görmezden gelinmemesi gerektiğini vurguladı.

Artık 21. yüzyılda kadın girişimciliğini tartışmak yerine imkanı ve hevesi olan kadın girişimcilerin desteklenmesini öneren İlter, şunları söyledi:
.
                 
“Tarihi 6 bin yıl öncesine dayanan Kayseri'de, Kültepe Höyüğü'ndeki kazılarda ortaya çıkarılan çivi yazılı kil tabletlerde görüldüğü gibi Kayseri'de yaşayan kadın erkek herkes, ticaretin içinde olmuştur. 

Kayseri kadını sadece bağ, bahçe işleriyle uğraşmamış, ticari hayata da katılmıştır, eşini desteklemiş ve yönlendirmiştir. 

Girişimcilik ruhu, Kayserili kadınların genlerinde var. 2000'li yıllardan sonra ev baklavacılığında bir sektör oluştu.
          

               
Bu sektörün yükselişi de Kayseri'den başlamıştır. Kayserili kadınlar, evde oturduğu yerde bile girişimciliğini yapmıştır. 
          
Ben de taşıdığım genler ve almış olduğum eğitimle 1997 yılında Çinkur AŞ'de profesyonel yönetici olarak çalışmaya başladım. 

Burada dış ticaret ve Londra Metal Borsası işlemlerini yürütürken Türk olduğuma inanmayan Avrupalı muhataplarım oldu. 

Bu, benim uluslararası ticareti yapabilen bir Türk iş kadını olma hayalimi hep canlı tuttu ve 4 yıl sonra uluslararası dış ticaret danışmanlık firması kurarak, girişimcilik hayatıma başlamış oldum.”Krizlerden yılmadı, fırsata dönüştürdü

Bu şirkette, girişimcilik hayatının bütün krizlerini gördüğünü anlatan İlter, firmasını kapatıp başka firmanın çalışanı olma ya da firmanın devamı için yeni bir çıkış yolu çizme seçeneklerinden zor olanını tercih ettiğini kaydetti.

İlter, o dönemde yaşanan ekonomik krizi fırsata çevirmek için ihracata yöneldiğini belirterek, şöyle konuştu:

.
             
“O dönemde büyük bir devalüasyon olmuştu. İhracata yönelmenin tam zamanıydı ve Kayseri'deki KOBİ'lerin bir çoğunun dış ticaret departmanı yoktu. İlkokuldan beri coğrafyayla ilgiliydim. 

Ülkelerin gelir seviyeleri, neyle geçindikleri, buna göre kendim araştırmalar yaptım ve birçok KOBİ ürünlerin Afrika ve Orta Doğu pazarına uygun olduğunu düşündük. 

Bu amaçla Tanzanya'da bir fuara katıldım. Burada çelik kapı, ocak, fırın üreten firmaların kataloglarıyla stant açtım. 

O dönemde Afrika ile ticaret şimdiki gibi yaygın değildi. Kayseri'deki çelik kapı üreticileriyle Nijerya arasında bir ticaret köprüsü oluşturdum. 

Hem tedarikçilere hem çalıştığım firmalara sadece aracılık değil, alım satım da yaparak güven verdim ve bütün ürünlerde BRN markasını kullandım. 

İlk sene 43 bin dolarla başlayan ihracatım, 3-4 yıl içinde 3,5 milyon dolara yükseldi. 

Bir nevi uluslararası çerçi gibiydim.”Eşiyle birlikte yatak firması kurarak hızla yükselişe geçtiğini anlatan İlter, şöyle devam etti:

“Eşimle beraber yatak firması kurdum. 800 metrekarede 10 işçiyle imalata başladım. Bir farklılık yaratmak gerekiyordu. Bunun için bütün ülkelerin kültürlerini inceledim. 

Sektörün en iyilerinin yer aldığı uluslararası fuarlara katıldım. Ürün çeşitliliği, bizi olduğumuzdan büyük bir firma gibi algılattı ve ihracat portföyümüzü artırmış olduk. 

5 yılda, Kayseri Serbest Bölge'de 24 bin metrekare alanda 5 kıtaya satış yapan, 20 milyon dolara yaklaşan ihracatıyla yatak sektöründe ihracatta lider firmalardan biri konumuna geldik.”

Türk olduğuna inanmayan Avrupalılar, başarı öyküsünü dinledi

Berna İlter, girişimcilikteki başarısıyla ulusal ve uluslararası birçok ödül aldığını belirterek, başarı hikayesini anlatması için Avrupa Parlamentosu'na davet edilmesinin kendisine büyük gurur yaşattığını söyledi.

İlter, “Kadın girişimci olarak ulusal ve uluslararası birçok ödül aldım. Benim için biri çok önemliydi. 

.
                
Bir zamanlar Türk olduğuma inanmayan Avrupalılar, beni Avrupa Parlamentosu'nda girişimcilik hikayemi anlatmam için davet ettiler. 

Firmamız, 2011 yılında Avrupa'nın en iyi 10 girişimcisinden biri seçildi ve onur ödülü aldık. Bu yıl da Türkiye'nin en hızlı büyüyen 25 şirketinden biri olarak TOBB ve Harward Üniversitesi'nden ödül aldık” dedi.
.
.                 
BRN'yi kurarken hayallerini gerçekleştirmek ve işini doğru yapmaktan başka hedefi olmadığını ifade eden İlter, “Memur emeklisi bir ailedendim, sermayemiz yoktu. 

İnsanlar girişimcilik için önce sermayenin şart olduğunu düşünür. Bize maddi ve manevi güç veren Kayserili girişimcilerimiz vardı. Bu bize hep güç verdi” diye konuştu.

Haber Kaynağım :
http://www.hurriyet.com.tr/